Главният секретар на МВР Георги Костов каза, че комисията, която по закона за НСО решава за охрана на застрашени народни представители, е взела решение и с днешна дата е предоставила охрана заради "конкретна застрашеност" на народен представител.

В петък в комисията постъпи информация от разследващите екипи, които работят по делото за опит за убийство на Алексей Петров, че при провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия е придобита значима информация, която касае подготвен опит за убийство на депутата Делян Пеевски.

Подготовката включва: доста подробна иформация относно навиците, привичките на депутата, посещавани места, които не са медийно огласявани в последно време, поясни Костов.

От думите му стана ясно, че планиращите атентата са пхредприели конкретни логистични действия, а подготвяното покушение по организация напомня на опита за убийство на Златомир Иванов пред Съдебната палата и на извършеното убийство на Дмитрий Минев – Димата Русната, на бул. „Витоша“ (и по двамата бе стреляно от отсрещен апартамент. Руснака бе убита на 24 октомври 2004 г., а Баретата бе прострелян на стълбите на Съдебната палата на 29 януари 2013 г.)

Има множество постъпили по делото конкретни данни, поради което и разследващият екип е взел решение да бъде уведомена комисията, каза още Костов.

Той специално подберта, че почивните дни от НСО са провели няколко срещи и беседи със застрашеното лице, като първоначално охраната е била отказана.

"В днешния ден обектът е убеден в застрашеността си, приел е охраната и вече такава му е назначена", допълни главният секретар на МВР.

Той отказа да обяви дали единственият арестуван по случая с Алексей Петров - Роман Логвиненко е "изпял" за организацията.

"Не съм казал дали е свидетел, обвиняем, дали се издирва или е издирен. Това е информация, която е постъпила обективно при разследване на конкретно досъдебно производство и е оперативно значима. Информацията на е  дошла от случаен източник, а от човек, който има знанията, уменията, възможностите да извърши такова нещо и вече протича конкретна подготовка, заяви Костов.

Колегите са успели да го убедят, че заплахата е с изключително високо ниво на достоверност - повтори той още веднъж как Пеевски е бил убеждаван.

Той допълни, че имало и предишни решения на комисията, които са били отказвани от него. "Сега обаче охраната на г-н Пеевски е факт, затова и бързаме да го разберете от нас."

Той се обърна към медиите да не се интерпретира своеволно и пак се върна на професионализма на евентуалните атентатори:

Поразително проучване! И адреси, празни апартаменти, начини на придвижване – все неща, които един човек не следва да знае, ако няма такива намерения. Като се прибави, че имат знания, умения възможности и воля да извършат такова нещо.... Заставаме открито пред вас и казваме какви са мотимите.

Запитан защо толкова упорито в предишни случаи депутатът от ДПС е отказвал държавна охрана, Костов отговори: Мотивът е подчертано личен и не следва да бъде огласяван."