Правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците. За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, съобщиха от правителствената пресслужба.

Казаков си отива след разследване, излъчено по Нова телевизия,  което показа как се злоупотребява с храната за бежанците. Държавата от години плаща за изхранването им по завишени цени, тъй като не се провеждат обществени поръчки.

През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване. Аргументът – обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват договори директно с избрани от тях фирми за над 320 000 лв. Малко преди Коледа, агенцията за бежанците сключва втори договор и за над 800 000 лв., вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните, показа разследването на Нова тв.

Казаков заема поста за втори път. Той ръководеше агенцията и при първото правителство на ГЕРБ, а кабинетът на Пламен Орешарски го уволни.

Постът на шефа на агенцията се оказва досат ветровит. Смените там са доста чести, а съмненията за злоупотреби- периодични.

Казаков бе върнат на поста от настоящото правителство. Това стана в началото на 2015 г., когато бе уволнен Николай Чирпанлиев. Той се прочу с некоректните си изказвания, сравнявайки бежанците с хуни и наричайки членове на правозащитни организации "лъжци" и "дебили". Гневът му беше предизвикан от свидетелства на бежанци и имигранти, документирани от неправителствената организация, които разказваха за лошото отношение към тях у нас.

Тогава Клуб Z съобщи, че Агенцията бе извършен одит и резултатите са показали сериозни злоупотреби по времето на Чирпанлиев.  

Сега заедно с Казаков си отива и главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров.