Два контейнера с изхвърлени и унищожени от столичното следствие документи намери екип на бТВ до сградата на следствието на Монтевидео, съобщиха от телевизията. Сред книжата имало и такива по аферата "КТБ".

Според следователя Бойко Атанасов унищожаването е започнало след неговите разкрития пред медиите за зависимостите на прокуратурата от Делян Пеевски.

„Това е унищожено. Да, много е унищожено. Това са договори за продажба на дружествени дялове", казва той.

В кофите за боклук от телевизията твърдят, че са открили описи от досъдебни производства, като това по случая КТБ. Например от том 204, според смачканите листа, следствието се е разделило с описа на разпитите на Бисер Лазов, Иван Стойков и доста договори на военния завод „Дунарид”, който е собственост на Цветан Василев.

Според следователя Бойко Атанасов унищожаването е започнало след неговите интервюта.

"Виждам, че казаните, които са за отпадъци, са пълни. Очевидно не са скучали в почивните дни, петък. Надявам се да са се справили с поставената задача, но, не всичко може да се унищожи".

Според Атанасов унищожаването е заповядано от група, която използва ръководството на прокуратурата от много време насам за лична изгода.

"КТБ, доколкото ми е известно, не съм работил по делото, целия първи сектор е работил по делото", обяснява Атанасов.

От главния прокурор едностранно са се нареждали не само делата срещу политици, но и срещу бизнесмени, разказа още той.

„Водил съм такива дела. Обикновено натискът е да не се работи по тези дела. Натискът е не да се възстанови това, което е откраднато от държавата, било то ДДС, било то други щети, които са нанесени на държавния бюджет”.

Според Атанасов тези дела винаги са обслужвали интересите на Делян Пеевски.

„Съобщава от трибуната на НС: "Г-н Цветанов, вас прокуратурата ще ви разследва. И започва дело срещу Цветанов. Пак го казва - второ, трето, четвърто и т.н.

- С какво Делян Пеевски държи в ръцете си Сотир Цацаров?

- Ако има стенограма от срещите, които са провеждани помежду им, било то в кабинета на Цветан Цветанов като министър, или в кабинета на Цацаров, за мен е много интересно и любопитно, там е разковничето, в техните разговори. Свидетели сме на едни други разговори, които се водеха в Банкя”.

Главният прокурор каза, че заради унищожените документи ще се срещне с Бойко Атанасов и цялото столично следствие до края на седмицата, съобщиха от бТВ.