Избягалият от България бивш мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев даде интервю за предаването на журналиста Сашо Диков по телевизия BIT, което твърде много се отличаваше от всичките му медийни изяви досега. В него банкерът изяснява в качествено ново ниво връзката на ДПС депутата Делян Пеевски и ролята му за краха на банката, както и ролята на някои от основните политически лица у нас в този скандал.

Василев разкрива и как прокуратурата в България е работила по поръчка на Пеевски по всички знакови дела след избирането на Сотир Цацаров за главен прокурор.

От телезизия BIT предоставиха стенограмата на записа на разговора.

ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО ВИЖТЕ ТУК

Предлагаме ви и втората част от него:

 

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Смея да твърдя, че почти няма знаково дело, по обвинения след 2012 г., тоест след идването на Цацаров като главен прокурор, което да не е поръчково и то поръчка от същия център, който поръча и Корпоративна банка. Да, твърдя го!

САШО ДИКОВ: Доказателство?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Доказателства колкото искате. Все пак аз съм водил разговори през това време, бил съм с Пеевски, понякога и той се е изпускал.

САШО ДИКОВ: Като сте хванали, сега ще „опраскаме” – този, онзи...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Как да не е?! Първото опраскване беше на Огнян Донев и Любомир Павлов, просто защото не искаха да прехвърлят „24 часа” и „Труд” – първото опраскване. След това по ред на хронологията можем да минем през Костинброд, можем да минем през Цветан Цветанов, можем да минем през Богомил Манчев също така.

САШО ДИКОВ: В какъв смисъл „да минем през Цветан Цветанов”?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Обвинението му също е поръчково от същия център.

САШО ДИКОВ: Демек, че това, което е, записан разговорът между Владимира Янева и другата, че Цветанов е казал на Янева: „Или осъждаш..."

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Кой Цветанов?! Цацаров.

САШО ДИКОВ: Цацаров е казал на Владимира Янева: „Или осъждаш Цветанов, или си губиш поста”!

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз съм почти убеден, че така е било. Не съм присъствал, разбира се, на този разговор, но нямам почти съмнение, че разговорът е автентичен, още повече автентични са зависимостите в съдебната система и по-скоро зависимостите на съда от прокуратурата.

САШО ДИКОВ: Какъв е мотивът на Цацаров да иска да бъде осъден Цветанов?

Апропо, той поиска това, когато Цветанов и Бойко вече падат от власт, все пак да сме...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Ето го мотивът.

САШО ДИКОВ: Да се сложеха нови?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Разбира се.

САШО ДИКОВ: Как беше избран Цацаров, апропо?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: За мен Цацаров е избран с абсолютен консенсус между ГЕРБ и ДПС.

САШО ДИКОВ: В едно интервю казвате – двата клана, два центъра имаше на влияние, друг беше кандидатът на Пеевски и компания.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да, разбира се. Аз винаги съм казвал, че Бойко Найденов беше кандидатът на Пеевски и компания, но това не е толкова важно. Накрая намериха консенсус и си избраха Цацаров. Те си го избраха.

САШО ДИКОВ: Кокинов казва: ти си го избра, на Бойко.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Според мен не е само той.

САШО ДИКОВ: В какъв смисъл не е само той?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не е само той, защото имаше решаващо значение и мнението на другата страна.

САШО ДИКОВ: ДПС-арска?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Разбира се.

САШО ДИКОВ: А как стигнаха до този консенсус?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нямам идея. Чак толкова в кухнята не съм им влизал и слава Богу! Независимо че в момента съм жертва на техния заговор, поне не съм стигнал до там да си омърся ръцете.

САШО ДИКОВ: Гръмна завчера скандалът със следователя Бойко Атанасов, който каза, че има шпицкоманда в столичното следствие, директно подчинено на Цацаров, които да разследват министри, включително премиер, да държат тези разследвания в чекмеджето и да плашат, и да агитират с тях.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Разбира се. По принцип в България от редица години се работи на принципа на моркова и тоягата. За всеки значим в бизнеса или в политиката има определени компромати, които се вадят или се разследват, ако той не е удобен, или ако стане неудобен. Не се учудвам. Наистина се възхищавам на смелостта на този човек. Същата шпицкоманда работи и по случая „КТБ”! Абсолютно същата шпицкоманда!

Делян Пеевски в моменти на откровение с мен е казвал: гениален изрод е този Петьо - Еврото. Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да сътвори всякакъв пасквил, всякакъв компромат срещу всеки.

САШО ДИКОВ: Е да, но този компромат е свързан с тормоз, арести и всичко останало.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Естествено, затова е използвана цялата държавна машина.

Срещу мен и срещу банката беше използвана цялата държавна машина. За мен прокуратурата и Столично следствие действаха като част от организирана престъпна група.

САШО ДИКОВ: Защо? С какво Цацаров е зависим от Пеевски?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам с какво Цацаров е зависим от Пеевски. Не мога да твърдя с какво е зависим от Пеевски, но очевидно е зависим. Може много да се харесват, не ги знам.

САШО ДИКОВ: Какви са отношенията между Бойко Борисов и Цацаров?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не съм влизал в техните отношения. Предполагам, че отношенията им зависят от местоположението. Докато Бойко беше в опозиция, му отвориха наново Чакъра, наново му отвориха Багера, и така нататък. Сега ги няма тези дела обратно. Така че отношенията са на относителна взаимозависимост според мен.

САШО ДИКОВ: Какво си казахте с Бойко Борисов в прословутите там, бяхте в гаража в Банкя, в неговата къща в Банкя? Казахте: сега няма да кажа какво сме говорили. Но мисля, че е дошъл моментът да кажете какво си говорихте тогава.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: По-важно е как стигнах аз дотам. Аз стигнах почти като в криминален роман и то по искане и на Бойко Борисов. Сменяхме няколко пъти автомобила, за да можем да стигнем до там. По-важно е дали към онзи момент Бойко Борисов е знаел...

САШО ДИКОВ: Моментът е 6 юни, две седмици преди затваряне на банката. Той е в опозиция.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да, точно така. Към онзи момент дали Бойко Борисов е знаел какво се случва с мен, дали пък е бил в подобно положение и той, и дали пък и двамата не сме били в едно и също положение?!

Бойко Борисов изпитваше страх да се срещне с мен. И не сме си говорили за тиквите на Бареков, дето му ги бил качвал по оградата.

САШО ДИКОВ: А за какво?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Говорихме си за това какво може да се случи, ако се срине банката.

САШО ДИКОВ: В едно предишно интервю казвате: той трябваше да информираме – бил си му казал – катастрофално, ще стане катастрофа в държавата.

Той: трябваше да информираме прокуратурата.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Точно така. Вместо това той замина за Америка, в смисъл сигурно е имал планирано това посещение за Америка. Върна се на 17 юни, когато всичко беше пред края си.

САШО ДИКОВ: С Доган какво говорихте? И там криете какво сте говорили с Доган.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не, не крия. Не крия. На Доган му показах просто списък с бизнес начинанията на неговия...

САШО ДИКОВ: Син.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам. Той нали и мой беше. Не знам на кого е син по-напред, на неговия бизнес гуру. Замръзна му усмивката на Доган. Това беше разговорът.

САШО ДИКОВ: А защо каза, че късно е. Бил Ви казал, че...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Очевидно е било взето решението. Затова казвам в редица мои интервюта, че всъщност срещу мен е действал криминално политически съюз. Очевидно е, че има политически привкус, след като цяла партия и нейният лидер, макар и в сянка, почетен лидер са наясно с това, че нещо се е готвело, техният „айсберг” – така наречен, или фронт „Рънър”, е депутат от същата партия.

САШО ДИКОВ: След като Ахмед Доган не може да спре, каква е тази сила над него, която да...?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нямам идея къде е всъщност дъното на този айсберг. Това е големият въпрос пред мен. Не мога да си представя, че всъщност няма никой, който стои зад Пеевски и че Пеевски всъщност е самият център, защото тогава и аз не бих си простил, че съм допуснал да съдействам за това разрастване и за тези позиции, а и цялото общество не би трябвало да бъде оневинявано как го е допуснало също.

За мен има дъно този айсберг, има дъно, но никой не е стигнал все още до това дъно.

САШО ДИКОВ: Само да се върнем към това, което показахте. Нещо подобно ли показахте на Ахмед Догана, или някакви други документи?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: С някои чисълца, такива, дребни числа.

САШО ДИКОВ: Като например?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Като например: от тази сделка е спечелил толкова, от онази сделка е спечелил толкова.

САШО ДИКОВ: За Делян Пеевски говорим.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: За Делян Пеевски говорим!

САШО ДИКОВ: Един пример, една конкретна сделка?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да не влизаме в детайли. Ще ги извадя и тях. Става въпрос за много пари.

САШО ДИКОВ: Колко?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Стотин.

САШО ДИКОВ: Стотици милиони.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да!

САШО ДИКОВ: Добре, какви са тези сделки накуп? В каква сфера са поне, ако не говорим конкретно?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Всякакви сфери.

САШО ДИКОВ: Бил гениален в измисляне на схемите.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Сигурно. Гениален е. Сам по себе си той е гениален, след като успява, очевидно е гениален. Не мога да му отрека това нещо, само че всичко е минавало на моя гръб, на моите плещи.

САШО ДИКОВ: Значи, Вие му казвате...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Всичко е за 2014 г., разбира се.

САШО ДИКОВ: На Доган му казвате: ето го твоят гениален син – еди-колко си стотин милиона е спечелил, първо, второ, трето, пето.

Той казва: „Късно е”! И покушението е било подготвено да Ви убият.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: В общи линии покушението е било подготвено и не само покушението срещу мен, покушението срещу банката. Целта в крайна сметка са били тези активи, защото логиката на този, към мен, е, че всъщност ДПС на мен ми е помагало, аз съм правил пари, а пък не съм ги отчитал. Това е логиката на този списък.

Затова показах на господин Доган какво всъщност е заработил неговият бизнес гуру.

САШО ДИКОВ: Значи тук вече излиза съвсем новата причина да атакуват банката – затова, че не отчитате парите на когото трябва.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Тя не е нова, тя е изначалната причина.

САШО ДИКОВ: Няма как да не сте отчитали според мен.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Как да не съм отчитал всичко това нещо. Аз казвам, че показах един списък с конкретни числа за печалбите, които е реализирал той.

САШО ДИКОВ: Демек, че и с Ваша помощ. Така ли да го разбирам?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Естествено.

САШО ДИКОВ: Услугите. Вие казвате в едно интерво: „За да запазя банката, трябваше да правя услуга на политиците”. Това предполагам е...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: По принцип цялото това преекспониране идва от факта, че от 2008 – 2009 г. банката беше определено най-успешната банка.

През 2008 – 2009 г. дойде световната финансова криза. Банката продължи да се развива успешно. Голяма част от чуждите банки имаха собствени проблеми и тръгнаха към далеч по-консервативна политика. Това, разбира се, направи, изнерви много хора. През този период аз реализирах на практика и сделката с държавния резервен фонд на султаната на Оман – продадох 30% от банката за цена над 90 милиона евро.

САШО ДИКОВ: Чета във в-к „Банкер”, че оманският фонд в Арбитражният съд във Вашингтон съди държавата – ти го пишеш –за 700 милиона евро.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: По моя информация – за 165 милиона долара, но това не е толкова важно. По-важното е, че има вече заведено дело и номер на делото, което означава, че в рамките максимум на една година би трябвало да има решение по това дело.

САШО ДИКОВ: Казвате, че Бойко Борисов Ви е обещал да спаси банката, пък на си е удържал на обещанието. Как стана така и кога стана да обещае, и кога стана да...?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: В крайна сметка, надявам се, не е останала обществена тайна – беше създаден още през лятото, през месец юли беше създаден Консорциум за оздравяване на банката. В Консорциума влизаше, разбира се, и оманският фонд; влизаше една консултантско-инвестиционна компания от Виена „Епи”. Впоследствие се присъедини и един, базиран в Лондон фонд. Имаше разработен бизнес модел и план за оздравяване на банката, представен на тогавашния министър на финансите от служебното правителство Порожанов – никой не обърна сериозно внимание на това.

Знаете ли как са се обръщали към главния изпълнителен директор на оманския фонд в БНБ, в Министерството на финансите?

„Вие от кои сте? От муджахидините или от талибаните? Хора от висшето ръководство на БНБ и един гениален министър, който, разбира се, след това намери своя пристан в ДПС – Петър Чобанов, се казваше. Финансовият министър от правителството на Орешарски – Пеевски.

САШО ДИКОВ: Кои са хората, които, както се изразявате: сега Ви ритат и храчат върху Вас, а преди със седмици са стояли пред кабинета Ви да ги примете?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Заслужава ли си да ги изброявам!

САШО ДИКОВ: Двама, трима поне.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Няма смисъл. За мен това чистилище най-малкото е полезно с едно – че ми помогна да разбера колко фалшив народ е имало около мен. Нищо друго! Останаха ми тези приятели, на които сега разчитам. Това ми стига!

САШО ДИКОВ: Искров, защо от самото начало беше за фалиране на банката?

Бях на първата пресконференция, бях изумен от начина, по който се държеше.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Искров не беше за фалиране на банката от самото начало.

САШО ДИКОВ: Моя грешка. Първо имаше разработен план за спасяване, добра, лошо, това...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не, аз говоря за друго. Прочетете му анонса на БНБ, но Искров си управляваше БНБ...

САШО ДИКОВ: Ако говорим за 17 юни ли?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да, говорим за 17 юни.

САШО ДИКОВ: Седемнадесети юни писмото – банката е в много добро състояние, никакви проблеми няма и така.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Точно така. Искров си управляваше БНБ като еднолична компания с придворните си подуправители Калин Христов и Димитър Костов. По този начин се и държеше.

Затова казвам, че разпространеният анонс и съобщение на БНБ от 17 юни е в тотално противоречие с последвалата промяна в неговата позиция. А дори и в съмнение, че този му сигнал до прокуратурата, който той е написал и подписал по-скоро на 11 юли, не е писан и от него, а някъде от шпицкомандата.

САШО ДИКОВ: Защо си промени така...?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Предполагам, че е бил стиснат. Известно е отнякъде, по някакви причини. Говори се, че имал сметки в офшорна банка, регистрирана в Танзания, пък оперираща в Кипър. Не съм го виждал с очите си и не го твърдя, но се говори. Щом се говори, може и да е вярно.

САШО ДИКОВ: Защото Вие казвате: той е податлив на влияние от прокуратура, МВР, политици, групировки.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Ами той ми го каза на мен. Аз имах обяд, прословут обяд, за който съм казвал, съобщавал съм – в края на месец май, по време на който той ми каза: „Ти знаеш ли с какво се заемаш, Пич? Мен ме е страх от прокуратурата”.

Аз го попитах: Чакай, как ще те е страх от прокуратурата? Ти си гуверньор на Централна банка. Ти трябва да пазиш стабилността на банките.

САШО ДИКОВ: За какво го е страх? Каза ли от какво го е страх?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Предполагам, че има от какво да го е страх.

САШО ДИКОВ: От какво може да е?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Той допусна да му следят подуправителя Цветан Гунев, на външно наблюдение беше поставен Цветан Гунев като първи престъпник в държавата и той го допусна това нещо.

САШО ДИКОВ: Само да кажа: Цветан Гунев, който беше подуправител и шеф на Надзора.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да. Недостоен човек, само това мога да кажа. Недостоен човек!

САШО ДИКОВ: Предполагам, че в БНБ са били наясно от край време, че има нещо гнило в банката.

ЦВ. ВАСИЛЕВ (Смее се): Много ми харесва това, че има нещо гнило в банката. Ами аз твърдя, че банката беше най-виталната. Тук мога да изредя точно активи – контролирани, фирми с каква годишна печалба са били – общо над 240 милиона евра са правили годишна печалба. Фирмите, които са били контролирани от банката, те ми говорят, че имало нещо гнило.

Във всяка една банка има някъде сделки, операции на ръба на закона. Ще Ви кажа откъде идва това.

Най-големият проблем на всички банки в България, че заради амбициите на БНБ и по-скоро на Искров да се доказва пред неговия господ Трише, той наложи минимални изисквания за капиталова адекватност на банките почти 50% над средните изисквания и допустимите изисквания за капиталоадекватност на банките в Европа.

САШО ДИКОВ: Трише не беше ли бившият шеф на Европейската централна банка?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да, Трише беше бившият шеф на Европейската централна банка.

Средната капиталова адекватност на банките в Европа, говоря за тези от Еврозоната, е 8%. Знаете ли колко беше минималната и колко е сега минималната изискуема капиталоадекватност?

САШО ДИКОВ: Нямам представа.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Говоря за 13,5%. Това изисква огромни, или огромни изисквания за капитал, или пък недопровизиране. А това е проблем на всички банки. Всички банки са недопровизирани, защото няма как да имаш 13,5% капиталова адекватност, при положение че всички банки в Европа не могат да достигнат и 8%.

Вижте, от там идват всички следващи пороци. Във всяка една банка има недопровизирани провизии. Тези недопровизирани провизии на практика се разглеждат като кражби или като, не знам какво си.

Освен това, следващият проблем: как може в България „Булбанк” – дъщерната банка на „Уникредит”, да има 17-18% капиталоадекватност, в същото време майка й има – 6-7%. Мислите ли, че това е нормално. Че тогава този гении Хампарцумян да вземат да го сложат да управлява „Уникредит Милано”.

САШО ДИКОВ: Онзи, шефът му, откриха му какви ли не далавери, та си подаде оставката човекът.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не, не. Аз говорех за гения на банковото изкуство.

САШО ДИКОВ: Химикът.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Химик ли е, не го знам. Почетен консул. Те там си предават като щафета.

САШО ДИКОВ: Вие сте се изразявал за него малко така – Не се обичате, че е бил химик.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не, той просто е комплексар. Какво да кажа за него?

САШО ДИКОВ: Да отидем към последния списък както Деси, прекрасната шефка на Комисията за КТБ, се изрази. Оказа се, говореха, че е банката на властта, тя се оказа банката на съдебната власт.

ЦВ. ВАСИЛЕВ:Това е поредната порция прах в очите на обществото. Много добре ги разбирам накъде бият.

Виждате ли, утре, ако съдът не ми потвърди обвиненията, значи аз съм го купил с високите лихви, които съм плащал на съдиите. Това е най-голямата заблуда.

Първо, тези преференциални депозити, те не са били преференциални за Иван Костов, за не знам кого си съдия и за не знам кого още. Това е специален продукт, който е разработен на база на дългогодишно изследване, включително и на психологическите тенденции на пазара.

САШО ДИКОВ: Да оставим, но все пак...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Тези хора, когато са отивали, те са си депозирали средствата по продукта, те не са идвали да преговарят с мен, не са идвали да преговарят с изпълнителните директори. Как мислите тези пари на тези хора са стигнали до Корпоративна банка? В торби? Те със сигурност са дошли отнякъде, от някакви други банкови сметки.

САШО ДИКОВ: Вие сте длъжни да проверите произхода на парите.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да, за да няма доклади по тези средства, очевидно те са дошли от банкови сметки на същите тези хора в други български банки.

САШО ДИКОВ: Добре, как определяхте на кого да дадете преференциална лихва?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Той не е персонифициран, преференциалният депозит не е персонифициран, това се опитвам да обясня. Това е продукт, който се продава. Този продукт – като дойде Сашо Диков на гишето и казва: аз имам сто хиляди евра – независимо дали е Сашо Диков или Аврам Петканов – имам сто хиляди евра, имам ги в друга банка. Какви условия може да ми дадете? Това е работа на гише, хората на гише имат определени правомощия.

САШО ДИКОВ: В същото време обаче сте изплащали консултантски договори на дъщеря му, което според мен си е жив рушвет.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: На кой? На Костов дъщерята.

САШО ДИКОВ: Да, на Костов дъщеря му.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Ще стигнем и до този прословут договор. Нека да върна нещата към депозитите.

Смятате ли, че в другите банки няма практика на преференциални депозити?

САШО ДИКОВ: Е, сигурно има. Всеки си договаря...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Е, добре. Защо не я разкрият тогава? Защо не я разкрият?! С тези промени в закона, които очевидно много работа трябваше да свършат на хората, които организираха атаката срещу банката, те направиха само едно: срутиха доверието в банковата система. Те не знаят какви непредвидими последици могат да имат.

САШО ДИКОВ: Откъде поне тридесетина милиона имат Александър Сталийски и Вили Сечкова? Официалната информация е поне 20 за Сашо Сталийски, който се говори, че е близък приятел на Бойко Борисов и прекрасната иначе Вили Сечкова – с 8 милиона и нещо?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз не знам как точно те са придобили парите, но компания, която очевидно беше свързана с тях, собственик на едни известни студия в Герман, продаде тези студия на компания, която беше контролирана от банката и те получиха тези пари по сметки в банката. Как са стигнали до личните им сметки, аз не знам. Това е проблем на НАП.

Причината за тези продажба беше един изключителен договор, подписан от бившия директор на телевизията Николай Бареков – договор за наем, в който единственото заинтересовано лице беше компанията на Сталийски.

САШО ДИКОВ: Демек, че Сашо Сталийски е получил 30 милиона от продажбата на...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Точно така.

САШО ДИКОВ: Те са били негови, студиата в Герман...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Те са били на фирма, за която не съм наясно точно каква е била собствеността на тази фирма.

САШО ДИКОВ: Тук казвате: Бареков, Пеевски го държеше с разработката на прокуратурата по сигнал на „Протестна мрежа”.

Дешифрирано какво означава това?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Предполагам, че е имало за какво. Имал е определени слаби моменти, за да могат да го управляват.

САШО ДИКОВ: Защото, аз си признавам, че...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нали знаеш как е марионетката, куклата марионетка – дърпат й ръката с конеца, отива нагоре.

САШО ДИКОВ: Мисълта ми е за Пеевски. Все пак казаха, че няма престъпления, защото Вие бяхте в кюпа: Пеевски, Цветан Василев и Бареков в сигнала на „Протестна мрежа”. Само за Бареков не съм чул...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Че как да има престъпление за Пеевски, като едната страна го разследва Цацаров и Сарафов, от другата страна – данъчно го разследват Бойко Атанасов, като шеф на НАП. Дали при нормален одит балканска медийна компания, нормален данъчен одит, би издържала?

САШО ДИКОВ: Е, нали с Ваши пари са купени навремето вестниците.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз казвам: дали при нормален данъчен одит балканска медийна компания на майка му би издържала? Въпрос – риторичен.

САШО ДИКОВ: Би ли издържала? Той откъде взима парите за сегашните покупки?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нямам представа.

САШО ДИКОВ: Питах го вчера. Казва: всичко ми е чисто, има си органи да ме разследват.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Разбира се. Докато тези органи, които са под негов контрол, го разследват, той ще излезе като ангел.

САШО ДИКОВ: Недялко Недялков как си изтегли четири-пет милиона малко преди затварянето?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нямам идея как си ги е изтеглил. Очевидно е знаел. Седмица и половина преди това парите си изтегли Венелина Гочев, преди атаката.

САШО ДИКОВ: Има 150 хиляди евро само.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Сто и петдесет хиляди евра, ама е знаково. Тя би могла да остави 100 хиляди евра и да си ги вземе по линия на Фонда за гарантиране. Ама е знаково, че си затвори сметката и то седмица и половина преди атаката срещу банката.

САШО ДИКОВ: Кой е предал четата?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Как кой е предал четата?

САШО ДИКОВ: Кой е казал на Недялко и на Венелина?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Този, който няма нищо общо с техните медии, сигурно. Не знам.

САШО ДИКОВ: Кой е собственикът на „Труд” и на „24 часа”?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: От едната страна, Блъсков претендира, че е собственик, от другата страна – Венелина Гочева претендира, че е собственик, от третата страна, една лихтенщайнска фондация начело с един фамозен лихтенщайнски адвокат Андреас Шурте, се казва, закупи чрез дъщерна фирма на Лихтенщайн закупи полиграфическия комбинат. Но това на никого не прави впечатление.

САШО ДИКОВ: За сметка на това обаче направи впечатление онзи Лобрие , който за едно евро си закупи... Какъв беше този фокус, този цирк?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Няма циркове! Няма циркове! Договорката с Лобрие беше само една-единствена: да може да се възстановят парите от банката, с които е финансиран активът „Виваком” и да се спаси „Виваком”.

Ще Ви кажа нещо: знаете ли колко активи досега са окрадени от мародерската група на главния свидетел на прокуратурата?

САШО ДИКОВ: Нямам представа.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: За над сто и кусур милиона евра са окрадени. Знаете ли как се появи сградата на София прес като обезпечение по договор за банкови гаранции на „Водстрой” към ПИП? Как се появи? Дали могат да кажат от „Водстрой” точно кой е техният благодетел? Дали новият собственик на София прес – това е сграда за 10 милиона евра, между другото.

САШО ДИКОВ: Тя е на идеално място, до...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Тази сграда за 10 милиона евра, която се подготвяше да бъде купена или наета дългосрочно от „Виваком”. Дали новият собственик на тази сграда може да каже какво е платил за тази сграда?

САШО ДИКОВ: Кой е новият собственик?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Някаква фирма, на която се оказва, че собственик е изпълнителният директор на „Промишлено строителство” холдинг. Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката!