И така, Дейвид Камерън най-после получи своята сделка с европейците, насрочена едата за референдума и рамките на битката са очертани. Сега могат да бъдат изложени аргументите за и против и против продължаването на блитанското членство в ЕС. Реалната власт е в ръцете на британския народ.

ОФИЦИАЛНО: "БРЕКЗИТ" ИЛИ НЕ - НА 23 ЮНИ

Аргументите бяха предвидени в изявленията на Камерън за оставането и на Майкъл Гоув (министър на правосъдието - б.р.) за напускането. Премиерът, който е изключително практичен човек, вярва, че Великобритания трябва да остане в ЕС по необходимост - така страната остава "по-безопасна, по-силна и по-добре". Гоув, който е някак по-романтичен, говори за самоуправление и демокрация. Според него извън ЕС Великобритания моге да бъде "по-свободна, по-справедлива и по-добре". Разбира се, всеки иска тя да бъде с "по-добре". Но трябва да има видимо ожесточен спор между тези, които казват, че членството в ЕС ни купува влияние, и тези, които казват, че то ни струва твърде много от скъпоценния ни суверенитет. Сега обществото трябва да чуе фактите, ако ще съди кой е прав.

И БОРИС ДЖОНСЪН СРЕЩУ КАМЕРЪН: ПОИСКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС

Да се чувстваш и от двете страни не означава да отричаш силаата. Бързината, с която шестима министри обявиха подкрепата си за излизането, породи много приказки. И ние се възхищаваме от тяхната смелост. Не може да им бъде лесно да кажат "не" на премиер, с когото са работили толкова близо толкова дълго време. Но на първо място са принципите. На тези страници Тереза Вилърс (видна британска консерваторка, в момента държавен министър за Северна Ирландия  - б.р.) си спомня какъв шок е преживяла на младини, когато открила колко неприятни могат да бъдат законите и разпоредбите на ЕС, и как все повече е осъзнавала, че икономическото партньорство еволюира в унитарна държава - "към повече централизация, повече хармонизация и повече Европа". Тя твърди, че ако Великобритания остане в ЕС, тя ще губи при гласуванията и националните й интереси ще бъдат подкопани. съществува широко разпространено мнение, което разглежда ЕС като несъвместим с икономическите и социалните цели на Великобритания. Кейт Хой и Франк Фийлд - двама много уважавани, умерени депутати лейбъристи, също подкрепиха тази гледна точка.

ЕК НЯМА ДА УЧАСТВА В КАМПАНИЯТА ЗА БРИТАНСКИЯ РЕФЕРЕНДУМ

Но не би трябвало да има съмнение, че Камерън направи всичко, за да постигне това, което смята за справедлива сделка за Великобритания. Днес разказваме за напрегнатата среща в Брюксел, която разкри дипломатическите умения на премиера. Комеран настоява, че е постигнал дългосрочно разбиране в рамките на Европа, че Великобритания е различна. Тя остава чааст от единния пазар и е щастлива да работи заедно с политическите си съюзници. Но тя няма да бъда вкарвана в по-тесен съюз и ще бъсе опазена от злоупотреба с разпоредбите. Споразуметиего е 4-годишно прекъсване на възможността мигрантите от ЕС да искат добавки към най-ниските заплати.

Но критиците казват, че промяната е с уговорка. Мигрантите потенциално ще могат да получават добавки, след като започнат да внасят пари в системата, вероятно след една година. И реформата не е гарантирана от промяна на договора, което означава, че тя може да бъде юридически оспорена по-късно. Според евроскептиците това е типично за пакета като цяло - разчита се на твърде много обещания и е свързано с отношенията на Великобритания с Европа. Камерън наистина спечели споразумение в бъдещите договори да бъде записано, че "още по-тесен съюз не се отнася за Великобритания", но той не бе в състояние да спечели подобна възможност за други страани, които в момента не са в еврозоната. Той успя да убеди европейските лидери, че британският народ желае "специален статут", но не можа да забави по-големия устрем на ЕС към интеграция.

7 ГОДИНИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ МОЖЕ ДА РЕЖЕ ДОБАВКИ ЗА ЗАЕТОСТ ЗА НОВОПРИСТИГНАЛИ БЪЛГАРИ

Евроскептиците отбелязват също, че някои неща не са били обсъждани на срещата. Много британци са притеснени от социалната цена на миграцията, но се притесняваат и за демографския натиск върху работните места и услугите. И критиците настояват, че тази сделка не предлага нищо за намаляването на тези неща. Тези, които покрепят "Брекзит", правят извода, че сделката на Камерън представлява най-добрата реформа - повече не е възможно. Те твърдят, че ЕС е глух към критиките и че Обединеното кралство просто трябва да излезе от него. Тези, които се борята за оставането, контрират, че изризането ще остави Великобритания изолирана от каквото и да било вземане на решение и че тя ще трябва да предоговаря от позицията на слабия завръщането си в еднния паазар. Както казва Камеран, това е "скок в тъмнината".

Някои вече са решили как ще гласуват на 23 юни, но останалата част от страната спокойно изчаква двете кампании да аргументират своите каузи. Ще има пресяване на много икономическа информация. Великобритания трябва да дискутира теми като миграцията, търговията, индустрията, селското стопанство, колко внася тя в ЕС и колко получава в замяна. Дебатът трябва да бъде честен, а вниманието към подробностите - изострено. Това е шанс, който се пада веднъж в живота, да бъде обсъден въпрос, който разделя нацията от десетилетия - и може би да бъде постигнато някакво решение. Дебатът ще бъде страстен, но се надяваме, че ще бъде рационален и аргументиран.

------

* Коментарът на в. "Съндей телеграф" е редакционен.