Нов шанс за живот на малко момиченце дадоха хирурзи и травматолози от "Пирогов", съобщиха от спешната болница. С две уникални за страната ни операции, извършени в рамките на осем месеца, екипите на проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров (ръководители на хирургията и травматологията в "Пирогов") успяват да преодолеят последствията от рядко генетично заболяване и на практика спасяват живота на детето.  

Още от самото си раждане малката Мерал страда от Синдром на Жун – състояние, при което гръдният кош спира да расте, не се развива правилно и придобива формата на камбана. Ребрата растат неправилно навътре, притискайки белия дроб и сърцето, което пречи на децата да дишат. Около три-четвърти от пациентите умират от дихателна недостатъчност до втората година след раждането си.

Първата операция на Мерал е извършена през юни 2015 г. - тогава хирурзите в "Пирогов" разширяват гръдния кош на детето с две титаниеви пластини. Осем месеца по-късно, след втора интервенция, оперативното лечение приключва успешно, а малкото момиченце ще бъде изписано от болницата. 

"Много сме щастливи. Броени дни след операцията Мерал се премята, прави кълба и мост, праща въздушни целувки и е изключително енергична", споделят развълнувано родителите на детето.

Само преди година никой не им е давал надежди, че момиченцето изобщо ще оживее. Още повече, когато семейството вече е загубило едно дете със същия синдром. Тъжният сценарий се повтаря, когато на 3-месечна възраст Мерал получава тежката диагноза, а родителите тръгват отново по доктори. Тогава бащата получава и приятелския съвет да бяга от България, "защото тук няма кой да помогне". Семейството търси помощ от водещи клиники в Турция и Австрия, но никой не се наема да оперира детето. Връщат се отчаяни в България, но попадат на телевизионен репортаж за друга уникална операция, извършена в "Пирогов", и така намират своята последна надежда.  

Няколко месеца по-късно, след поредица консултации, лекарите поставят титаниевите пластини, а разходите са изцяло покрити от Фонда за лечение на деца.