Хомеопатията не лекува, тя не е по-ефективна от приемането на плацебо. До този извод стига проф. Пол Гласио след поредица изследвания.

Вероятно привържениците на този тип лечение ще реагират бурно, а последователите на традиционната медицина ще бъдат доволни, че са се потвърдили техни подозрения.

Ето какво показва проучването. Проф. Пол Гласио, водещ учен в медицинските изследвания от Университета Бонд, оглавява работния екип на Съвета за медицински изследвания, който има за задача да разгледа събраните материали и медицински досиета при 176 случая на хомеопатично лечение, за да установи дали то е било ефективно, съобщава "Индипендънт".

176-те случая на пациенти представят 68 различни заболявания. Изводът - липсват доказателства, че при тези 68 болести хомеопатичното лечение е било по-ефективно от приемането на плацебо. 

Хомеопатията е алтернативна медицина, основана на идеята за разтварянето на вещество във вода. Според Националната здравна служба на Великобритания: Хората, които практикуват хомеопатия вярват, че колкото повече се разтваря дадено вещество във вода, толкова по-голяма е неговата сила да лекува симптомите. Много от хомеопатичните лекарства се състоят от субстанции, които са били разтворени много пъти във вода, докато остава малко или почти нищо от първоначалното вещество.

Според заключенията на екипа "хомеопатията не е постигнала резултати, по-различни, отколкото при приемането на плацебо". Изводът: "Няма надеждни доказателства от проучванията, които да сочат, че хомеопатията е била ефективна при тези болести"

За блога на сп. British Medical Journal проф. Гласио допълва:""Като председател на работната група, която изготви този доклад, съм облекчен, че детайлната работа по систематизирането и преценяването на доказателствата, приключи. Когато започнах, отношението ми беше "не знам", бях любопитен дали това лечение наистина дава резултати...но загубих интерес след 176 индивидуални случая, в нито един от които не открихме убедително повлияване по-различно, отколкото може да бъде постигнато при плацебо ефекта". 

"Мога да разбера защо Самуел Ханеман - основателят на хомеопатията - е бил неудовлетворен от състоянието на медицински практики през 18 век като пускането на кръв и се е опитвал да открие алтернатива (Ханеман формулира принципа "Подобното лекува подобно" - б. р.)"., смята ученият. "Предполагам обаче, че той би бил разочарован от колективния провал на хомеопатията да се опита да надгради неговите наистина иновативни открития,", допълва проф. Гласио.