Най-добрият град в света е Виена, най-лошият е Багдад. Това е според 18-ата поред класация за качеството на живот на Mercer. От 230 световни центрове София не е  напред - едва на 115 място.

Излиза, че най-добре е да се живее в немскоговорящ град. В топ 7 освен Виена, се класират още Цюрих, Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт. Париж, тази световна столица, се срутва с 10 позиции спрямо миналата година и отива чак на 37-мо място. Тя изпреварва със съвсем малко Лондон, който заема 39-о място. Градовете в САЩ се представят доста зле заради недостига на сигурност и високото ниво на престъпност. На най-висока позиция от тях е Сан Франциско - на 28-мо място, а Бостън е 34-и. Канадските градовете имат много по-добри позиции. Ванкувър е пети. От англоговорящите най-добре се представя Окланд в Нова Зеландия.

Вижте кои са първите 20 в класацията:

Изследването, което включва 230 града в цял свят, оценява социалните, икономическите условия, здравеопазване, образование, жилища. Класацията се използва от големите международни компании. 

"Гардиън" дава пример с 32-годишната виенчанка Хелене Хартлауер, която казва, че не е изненадана от победата на своя град. Социалдемократическото управление на кметството във Виена има дълги традиции в инвестирането в жилищно строителство със социални функции.

"Живея на 100 кв. м в добър квартал, 20 минути пеш от центъра на града. Наемът ми е само 800 евро (625 лири) на месец", казва тя. Подобен апартамент в Лондон би струвал 2000 лири, ще е още по-скъп в Ню Йорк, който заема 44-ото място в класацията.

Във Виена се хвалят с добре уредения си градски транспорт, като метрото работи денонощно през почивните дни, а цената на едно пътуване е 1 евро. Градът е с високо БВП на глава от населението, уредено здравеопазване и добро образование.

Второто място в класацията е за Цюрих, но виенчани са убедени, че в техния град има много повече забавления, докато швейцарският град е олицетворение на скука. В столицата на Австрия има много студенти, най-много в немскоезичния свят.

В класацията на "Икономист" за най-добър град за живеене традиционно се сочи Мелбърн. Това изследване обаче често е критикувано, че е твърде англоцентрично.