По някое време днес вероятно ще направите едно или всичките тези неща. Да натиснете копчето за осветлението. Да си вземете прясна храна от хладилника. Да врътнете кранчето, за да направите дома ви по-топъл или по-студен. Да натиснете бутона на вашия лаптоп, за да бъдете онлайн.

Вероятно няма да се подвоумите за което и да било от тези действия, но в действителност ще направите нещо извънредно. Ще използвате супервъзможност - вашия достъп до енергията.

Смешно ли ви звучи?

Само си представете за миг живота без енергия.

Няма как да ползвате лаптоп, мобилен телефон, телефон, телевизор или видеоигри. Нямате осветление, отопление, климатик и дори интернет, за да прочетете това писмо.

Близо 1,3 милиарда души - 18 на сто от населението на света, нямат нужда да си го представят. Това е всекидневният им живот.

Можете да видите този факт на тази снимка на Африка нощем, направена от Космоса.

=======Африка нощем

Африка постигна изключителен напредък през последните десетилетия. Тя е един от най-бързо развиващите се райони в света със съвременни градове, стотици милиони потребители на мобилни телефони, увеличаващ се достъп до интернет и многобройна средна класа.

Но, както виждате от районите без осветление, този напредък не е достигнал до всекиго. В действителност от близо 1 милиард души в Субсахарска Африка 7 от всеки 10 живеят на тъмно, без ток. Повечето от тях живеят в селски райони. Ще видите същия проблем в Азия. Само в Индия над 300 милиона души нямат ток.

Ако можете да увеличите някой от тези тъмни райони на тази снимка, можете да видите сцена като тази. Това е ученичка, която си пише домашното на свещ.

Винаги съм леко шокиран, когато виждам такива снимки. мина повече от век, откакто Томас Едисон показа как крушка с нажежена жичка може да превърне нощта в ден. (Имам рядкото щастие да притежавам една от скиците как той е планирал да подобри тази крушка. Тя е от 1885 г.) Но все още има части от света, където хората все още чакат да се възползват от неговото изобретение.

Ако мога да имам само едно желание, за да помогна на най-бедните, то ще бъде да се намеря евтин, чист източник на енергия, за да направи света по-сигурен.

Може би се чудите: "Не се ли опитват хората само да бъдат здрави и да намерят достатъчно храна? Това не е ли също важно?" Да, разбира се, че е, и нашата фондация работи усилено да им помогне. Но енергията прави тези неща значително по-лесни. Тя означава, че можете да управлявате болници, да осветявате училища и да използвате трактори, за да отглеждате повече храни.

Помислете си за уроците по история, които учите. Ако трябва да сумирал историята в едно изречение, то ще бъде следното: "Животът става по-добър - невинаги за всекиго, но повечето време за повечето хора." И причина за това е енергията. В продължение на хиляди години хората използваха дърва за гориво. Животът на повечето от тях бе кратък и тежък. Но когато през XIX век започнахме да използваме въглищата, животът започна да се подобрява доста по-бързо. Сравнително бързо получихме светлина, хладилници, небостъргачи, асансьори, климатици, коли, самолети и всички други неща, които са част от съвременния живот - от животоспасяващите лекарства и кацанията на Луната до торовете и филмите с Мат Деймън. ("Марсианецът" бе любимият ми филм миналата година.)

Без достъп до енергия бедните тънат в тъмнина, лишени от всички тези ползи и възможности, които идват с тока.

Така че, ако наистина искаме да помогнем на най-бедните семейства по света, трябва да намерим начин да им осигурим евтина и чиста енергия. Евтина, защото всеки трябва да може да я плаща. Чиста, защото не трябва да изхвърля въглероден диоксид, който е причина за климатичните промени.

Убеден съм, че сте чели за климатичните промени и че вероятно сте ги изучавали в училище. Може би сте притеснени доколко те ви засягат. Истината е, че хората, които най-много ще пострадат, са най-бедните по света. Милиони от най-бедните семейства работят като фермери. Промените в климата често означават, че тяхната реколта няма да порасне, защото вали твърде малко или твърде много. Това ги потапя в още по-дълбока бедност. Това е особено несправедливо, защото те имат най-малка вина за емисиите на въглероден диоксид, която е главният причинител на проблема.

Учените твърдят, че за да бъдат избегнати тези драматични дългосрочни промени светът трябва да намали емисиите на парникови газове с до 80 на сто до 2050 г. и да ги премахне изцяло до края на века.

Когато го чух за първи път, бях изненадан. Не можем ли да се стремим само да намалим въглеродните емисии наполовина? попитах много учени. Но те бяха единодушни, че това не е достатъчно. Проблемът е, че въглеродният диоксид се движи в атмосферата от десетилетия насам. Дори да спрем утре въглеродните емисии, температурите ще продължават да се увеличават заради въглерода, който вече е изхвърлен. Не, ние трябва да сведем всичко до нула.

Това е голямо предизвикателство. През 2015 г. светът изхвърли 36 милиарда тона въглероден диоксид, за да произведе енергия. Това е умопомрачително число. (Струва си да го помним, защото ще ни потрябва. Някои например могот да ви кажат, че знаят как да изхвърлят годишно с по 100 милиона тона въглерод по-малко. Звучи като много на брой, но ако направите изчисленията - да разделите 100 милиона на 36 милиарда, ще видите, че те ви говорят за 0,3 на сто от проблема. Всяко намаляване на емисиите помага, но имаме да решим въпроса и за останалите 99,7 на сто.)

Как изобщо можем да сведем число като 36 милиарда до нула?

Винаги когато се сблъскам с голям проблем, се обръщам към любимия ми предмет - математиката. Тя е предмет, който винаги ми е вървял, дори в средното училище, където оценките ми не бяха толкова високи. Математиката намалява шума и ми помага да разделя проблема на основните му елементи.

Климатичните промени са въпрос, около който има твърде много шум. Има такива, които го отричат изобщо като проблем. Други преувеличават непосредствените рискове.

Имах нужда от уравнение, което да ми помогне да разбера как бихме могли да сведем въглеродния диоксид до нула.

Ето до какво стигнах:

P+S+S+S+S====

Може да изглежда сложно. Но не е.

От дясната страна имате общото количество въглероден диоксид (CO2), който изхвърляме в атмосферата. Трябва да сведем това до нула. Това се базира на четирите фактора от лявата страна на уравнението  - населението на света (P), умножено по услугите (S), ползвани от всеки човек; енергията, (E), необходима за всяка от тези услуги; и, най-накрая, въглеродният диоксид (C), произвеждан от тази енергия.

Както знаете от математиката, всяко число, умножено по нула, ще бъде равно на нула. Така че, ако искаме да сведем въглеродния диоксид до нула, трябва да сведем поне един от факторите от лявата страна до нула.

Нека проверим факторите един по един и да видим какво ще получим.

Световното население (P) в момента е 7 милиарда и се очаква да нарасне на 9 милиарда до 2050 г. Няма шанс то да бъде нула.

Следват услугите. Те включват всичко - храна, дрехи, отопление, жилища, коли, телевизори, четки за зъби, куклите "Елмо", албумите на Тейлър Суифт и т.н. Вече казах, че броят на услугите трябва да се увеличи в бедните страни, за да могат хората да имат осветление, хладилници и други удобства. Така че и (S) не може да бъде равно на нула.

Да хвърлим поглед върху (E). Това е енергията, необходима за всяка услуга. Тук имаме добра новина. Икономични откъм гориво коли, светодиодни крушки и други изобретения правят възможно по-ефективното използване на енергията.

Много хора, сред които може да сте и вие, променят и начина си на живот, за да пестят енергия. Те карат велосипеди или прибягват до споделено пътуване, за да пестят газ, да намалят с два градуса силата на отоплението, да направят по-силна изолация на домовете си. Всички тези усилия помагат да се намали използването на енергия.

За съжаление, това не се свежда до нула. повечето учени смятат, че през 2050 г- на практика ще използваме двойно повече енергия, отколкото днес.

Така че нито един от първите три фактора - населението, услугите и енергията, не се доближават до нула. Остава последният фактор (C) - количеството въглерод, изхвърлено от всяка единица енергия.

По-голямата част на световната енергия, различна от водната и ядрената, се произвежда от изкопаеми горива като каменните въглища, които изхвърлят огромни количества въглероден диоксид. Но и тук има някои добри новини. новите зелени технологии позволяват да се произвежда повече енергия без въглерод  - от слънчевата до вятърната. Може би живеете близо до вятърна централа или сте виждали слънчеви панели край вашето училище.

Чудесно е, че те стават по-евтини и ги използват повече хора. Трябва да ги използваме повече тогава, когато има смисъл, като на места, където е много слънчево или където духа много вятър. И чрез прокарването на нови електропроводи можем да използваме още повече слънчева и вятърна енергия.

Но за да спрем климатичните промени и да направим енергията достъпна за всички, ще ни бъдат необходими и няколко нови изобретения.

Защо? Слънчевата и вятърната енергии са надеждни източници, докато слънцето свети, аа вятърът духа. Но хората все пак имат нужда от сигурна енергия в облачните дни, нощем и когато няма вятър. Това означава, че енергийните компании често дублират възобновяемите източници с изкопаеми горива като каменните въглища или природния газ, които изхвърлят парникови газове.

Това, разбира се, би помогнало, ако имахме надеждна система за съхраняване на слънчевата и вятърната енергии. Но точно сега най-добрият вариант за съхраняване са презареждащите се батерии, а те са скъпи. Литийно-йонните батерии каато тази във вашия лаптоп са все още със златен стандарт. Ако искате да използвате такава батерия за съхраняване на голямо количество ток, за да командвате всичко в дома ви за седмица, имате нужда от голяма батерия. Но тя ще утрои сметката ви за тока.

Затова ни трябват по-мощни, по-икономични решения.

Казано накратко, трябва ни енергийно чудо.

Когато казвам "чудо" нямам предвид нещо, което е невъзможно. И преди съм виждал да се случват чудеса. Персоналният компютър. Интернет. Ваксината срещу детски паралич. нищо от това не се е случило случайно. Те са резултат на изследвания и разработки, на човешката способност за новаторство.

В този случай обаче времето не ни е съюзник. Всеки ден изхвърляме все повече и повече въглероден диоксид в нашата атмосфера и променяме нашия климат към още по-зле. Имаме нужда от значителен брой изследвания на хиляди нови идеи - дори такива, които може да звучат малко налудничаво, ако искаме да сведем до нула емисиите до края на този век.

Едно от решенията могат да бъдат нови начини да направим слънчевата и вятърната енергии достъпни за всички по всяко време на денонощието. Някои от най-налудничавите изобретения, от които съм във възторг, са възможен начин за използване на слънчевата енергия за производство на гориво - така, както растенията използват слънчевата светлина, за да правят храна за самите себе си, и батерии с размера на басейн с голям капацитет за съхраняване на енергия.

Много от тези идеи няма да проработят, но няма значение. Всяка задънена улица ще ни научи на нещо полезно и ще продължим да напредваме. Както каза Томас Едисон, "Аз не съм се провалял 10 000 пъти. Просто открих 10 000 начина, по които нещо не може да стане."

Но за да откриете хиляди начини, по които нещо не може да стане, трябва първо да изпробвате хиляди различни идеи. Това не се случва достатъчно често.

Правителствата трябва да играят водеща роля в пропагандирането на новите успехи, каквато играят в други научни изследвания. Финансирането от страна на американското правителство стои зад напредничавите лечения на рака и кацанията на Луната. Ако четете това онлайн, трябва да благодарите на правителството и за това. Изследванията, платени от американското правителство, помогнаха за създаването на интернет.

Но за проучвания в сферата на енергетиката и преминаването към нови енергийни източници е необходимо много време. Четири десетилетия бяха необходими делът на петрола в световното енергоснабдяване да скочи от 5 на сто на 25 на сто. Днес възобновяемите енергийни източници като вятъра и слънцето съставляват под 5 процента от световната енергетика.

Така че трябва да започнем още сега. Съвсем наскоро помогнах на начинанието на двадесет частни лица, което ще подпомогне правителствено проучване, извършвано от няколко страни. Всичко това е насочено към създаването на енергийни чудеса.

Може би се чудите какво можете да направите, за да помогнете.

Първо, важно е всички да научат за това енергийно предизвикателство. Много млади хора вече активно се занимават с въпросите на климата и енергията и съм убеден, че те могат да се възползват от още помощ. Вашето поколение е едно от най-глобално мислещите в историята, настроено е да гледа на нашите световни проблеми отвъд националните граници. Това ще бъзе добра оценка, докато работим върху разрешаването на глобалните проблеми в предстоящите десетилетия.

Второ, ако сте някой с налудничаво звучащи идеи за разрешаване на нашето енергийно предизвикателство, светът има нужда от вас. Залягайте повече над ученето по математика и науки. Може би имате отговор.

Предизвикателството пред нас е голямо, може би по-голямо, отколкото много хора си представят. но и възможностите са големи. Ако светът може да намери източник на евтина, чиста енергия, той ще направи повече от спиране на климатичните промени. Това ще промени живота на милиони от най-бедните семейства.

До такава степен съм оптимист за способността на света да направи чудо, че искам да направя едно предсказание. През следващите 15 години - и най-вече ако участват младите, очаквайте светът да открие чиста енергия, която ще спаси нашата планета и ще направи света ни по-сигурен.

Искам да си представя какво би било подобно енергийно чудо за бордей, който веднъж посетих в Нигерия. Там живееха десетки хиляди хора, но нямаше ток. Когато падна нощта, нямаше никаква светлина. Единствената светлина идеше от огнища, запалени в метални варели, където хората се събираха вечерта. Нямаше светлина за децата, на която те да учат, нямаше условия за бизнес или осветление на местните болници и клиники. Тъжно бе д си мисли човек за целия потенциал на тази общност, който оставаше неразкрит.

Евтин, чист източник на енергия ще промени всичко.

Представете си го.

-----

* Посланието се съдържа в традиционното годишно писмо на Бил Гейтс. Акцентът е въз основа на разговора на основателя на „Майкрософт“ и съпруга му Мелинда с група гимназисти в щата Кентъки.