Кандидатите за членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност. Това записаха депутатите в процедурните правила за предлагане и избор на членове, председател и зам.председател на комисията. Предложението за проверка за принадлежност към ДС бе направено от Петър Славов от Реформаторския блок. Неговият колега Мартин Димитров обясни, че това не е лустрация, а начин за информиран избор.

Независимият депутат Велизар Енчев направи предложение кандидатите за КЗК да бъдат проверявани за членство в масонски ложи и за това дали са участвали в неправителствени организации, които са финансирани от чужбина. Това предложение обаче не беше прието.

Предложенията за кандидати за КЗК ще се правят от народни представители и парламентарни групи. Те ще се публикуват на интернет-страницата на парламента. Изслушването на кандидатите ще се проведе от икономическата комисия в открито заседание, което ще се излъчва в реално време в интернет.

Парламентът ще избира по отделно председателя, заместник-председателя и петимата членове на комисията. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидата са получили достатъчно мнозинство, за да бъдат избрани, за избран се смята онзи, който е получил най-много гласове "за".