Българите са похарчили 250 милиона лева за лотарийни билети през 2015 година. Това показва разследване на "Капитал" за хазартния бизнес у нас.

Според справка от Държавната комисия по хазарт (ДКХ) са събрани такси от моментна лотария на стойност 37 млн. лв., докато година по-рано в тази графа има 0 лева приход.

Причитата за приходите от игрите с талони да скочат от нула лева до 37 милиона лева обаче е, че този вид хазарт е ползвал данъчна ваканция, отпусната по време на управлението на кабинета "Орешарски". Според оценка на "Капитал" това е ощетило бюджета с над 30 млн. лв. Тя е направена на база ставката от 15%, която вече се дължи, и на оценките, че размерът на този бизнес през "пропуснатата" 2014 година е бил около 200 млн. лв.

"Данъчната ваканция" за лотариите е била отменена едва в края на 2014 г. по предложение на депутата Георги Кадиев. Така от началото на м. г. е започнало облагане на лотарийните приходи с такса от 15% върху направените залози. Такава е ставката и за игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и тотото.

Двете големи компании за такъв тип игри "Национална лотария" и "Лотария България" се контролират от Васил Божков. 

Според данните от Търговския регистър 51% от Национална лотария са собственост на "Нове дивелопмент", краен собственик на което е именно той. В "Лотария БГ" неговата "Вабо 2012" има 51%. И двете компании съдружник на Божков е компанията "ЛотоБГ" - на братята Димитър и Милен Ганеви, които имат опит в есемес игрите. 

Масовото навлизане на двете частни лотарийни компании стана възможно по време на първото правителство на Бойко Борисов, което разреши този тип хазарт да се продава навсякъде.