По-големи глоби и наказания, сваляне на праговете за алкохолно съдържание в кръвта зад волана, и солидна глоба за каране в насрещното - два законопроекта с тези и други промени приеха депутатите на първо четене днес.

Най-големият законопроект бе на ГЕРБ, и той мина на практика без дебат, с 89 гласа "за" и 11 въздържали се.

Промените на ГЕРБ предвиждат увеличаване на много глоби, сваляне на прага алкохол в кръвта при кръвни проби до 0,2 промила (при сегашни 0,5), както и увеличени наказания за каращите без книжка и пияни, за тези, които им предоставят МПС. Забранява се спирането в аварийната на магистралата, задължава се карането с къси светлини в тунел, и много други проблеми по различни детайли в Закона за движение по пътищата.

Основна критика обаче изтърпяха двата реформаторски проектозакона. Единият - на Тренчев и Ананиев - мина с 93 "за" и трима въздържали се, но този на Славов бе отхвърлен с 39 "за", 1 "против" и 60 въздържали се.

"Глобата от 3000 лв е прекомерна," откри дебата Байрактаров, визирайки предложението на Ананиев, Тренчев и други от РБ.

Тяхната идея е да се лишава от книжка за 6 месеца и да се налага 3000 лв глоба на водач, който се движи в насрещното на автомагистрала. Според Байрактаров, сумата е несъбираема и затова няма смисъл от нея.

Ананиев изтъкна, че глобата в момента е едва 150 лева при второ нарушение, а опасността е особено голяма, защото магистралата е скоростен път.

"3000 лв според мен не е голяма глоба. Ние с колегата Тренчев мислехме да е 10 000 лева", заяви той.

Според Байрактаров глобата би била съразмерна, ако имаше степенуване на деянието.

Тренчев пък каза:

"Ние с тази мярка търсим превенция, човек като съсзнава каква голяма глоба го грози, да не се осмели да направи това деяние. Това е целта на по-голямата глоба."

Петър Славов от гражданската квота на РБ заяви, че трябва да се подкрепят и трите законопроекта на първо четене. Неговото предложение включва дефиниране на това какво е "гонка" и налагане на тежки наказания за тях.

И неговата идея бе критикувана - от Георги Свиленски от БСП. Той подчерта, че дефиницията на Славов за гонка не включва реално нарушение, тоест не е нужно човек да кара с висока скорост - може да спазва законите идеално, но ако си е поставил за цел

"Преди няколко дни пак имаше проблеми с гонки, и смъртни случаи, и явно не е приклрючило явленето, като дойде топло време и пак се завърта", подчерта Славов.

Свиленски бе критичен и към друга идея - да се отнема свидетелството за правоуправление при нанесена средна или тежка телесна повреда веднага. Според депутатът от БСП, това означава на място да се определят вината и степента на телесната повреда, което според него не е възможно. Той добави, че БСП няма да подкрепи предложенията.

Проблем с тази точка видя и топ-юристът на ГЕРБ Димитър Лазаров,

"Отнемането на книжката като предварителен реакция трябва да става по преценка на съдия," заяви той.

Нели Петрова от ГЕРБ обаче се изказа положително и за двата закона на РБ и заяви, че трябва да бъдат подкрепени поне на първо четене.

Независимият Велизар Енчев бе на същото мнение -  според него има повече плюсове от минуси, затова си струва да бъдат подкрепени.

В крайна сметка само предложението на Петър Славов не отива на второ четене.