Кинофестивалът в Кан по традиция предлага огромно количество премиери - във и извън конкурсната програма. Тази е от втория вид - няма да се бори за "Златна палма", но обещава да е интересна. И посетена, защото ще има една-единствена прожекция на феста, а ще излезе официално на голям екран с (необходимата доза реклама) през есента. Като част от рекламната кампания продуцентите пуснаха в интернет и трейлъра на уестърна "Спасение" на недостатъчно известния (засега) режисьор Кристиан Левринг с Ева Грийн и Мадс Микелсен в главните роли.

Сюжетът на "Спасение" е толкова предвидим за уестърн, че чак предизвиква усмивки - гадни типове избиват семейството на кротък фермер нейде из Дивия Запад и той се заклева да отмъсти. Оттук тръгва цяла поредица кървави сражения, а победата клони ту към добрия, ту към лошите. Цялата тривиалност на историята обаче отива на кино, когато стане ясно, че датчанинът Кристиан Левринг всъщност е един от режисьорите на онази авангардна група "Догма", създадена преди 30 години не от друг, а от Ларс фон Триер.

Затова спокойно можем да предположим, че върху плоския иначе сюжет на "Спасение" е направен авангарден филм, който няма нищо общо с 3D нелепиците, с които холувудското кино ни залива напоследък. На всичкото отгоре една от второстепенните роли е поверена на бившата икона на "Манчестър Юнайтед" Ерик Кантона - още една гаранция за нестандартен подход към изкуството.