АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Световен мобилен конгрес, Барселона

Телекомуникационната индустрия вече се подготвя за петото поколение мобилни мрежи, които ще свързват както хора, така и все по-голям брой „умни“ предмети около нас – коли, домове, кафеварки и дори дрехи. Това е посланието на тазгодишния Световен мобилен конгрес, който се провежда тази седмица в Барселона.

По традиция форумът събира телеком сектора, както и представители на онлайн услугите, разработчиците на мобилни приложения, стартъп общността и медиите в средиземноморския град, а общият брой на участниците през тази година е над 90 000.

За пореден път звездите на изложението бяха производителите на смартфони и таблети, много от които представиха своите нови модели още в неделя – ден преди официалния старт на конгреса. След зашеметяващия анонс на Galaxy S6 миналата година Samsung отново използва форума, за да покаже своя нов флагман – Galaxy S7, който се отличава с по-мощна батерия, още по-компактен дизайн, 12 мегапикселова камера, водоустойчивост и поддръжка на стандартите за мобилна комуникация HSPA и LTE. Също ден преди изложението своите пресконференции проведоха други от водещите производители на смартфони – Huawei, LG и ZTE.

Малко по-незабелязано премина една друга битка в телеком сегмента – тази за позициониране при следващото, пето поколение мобилни мрежи (5G). Въпреки че четвъртата генерация LTE (Long Term Evolution) все още не се е наложила повсеместно (включително и в България), индустрията вече гледа към 5G услугите.

Европейската комисия, която се опитва да се позиционира като лидер при петото поколение, използва мобилния конгрес, за да анонсира своето партньорство с Бразилия за развитие на стандартите от следваща генерация. Те ще определят съвместно и услугите, които ще бъдат включени първоначално в новите мрежи – свързани автомобили, Internet of Things (Интернет на нещата), високоскоростен пренос на видео или нещо друго.

Безспорно Internet of Things ще е сред най-интересните мобилни подсегменти, които ще се възползват от следващото поколение мрежи. Този термин обединява разнообразни технологии за свързване на предметите около нас и добавяне на „умни“ функционалности към тях.

В рамките на мобилния конгрес бяха представени разнообразни нови решения в този сегмент, а операторът Verizon обяви, че към неговата платформа за Internet of Things приложения вече са се включили над 4000 разработчици. Тя има за цел да улесни създаването на мобилни апове за отдалечено управление на домове, електроуреди, автомобили, летящи дрони и други машини.

На фона на всеобщия ентусиазъм от перспективите пред „Интернета на нещата“, основателят на Facebook Марк Зукърбърг призова от трибуната на конгреса телеком операторите да обърнат повече внимание на хората, които все още нямат връзка към мрежата. Той посочи като своя най-важна мисия осигуряването на свързаност за бедните региони на света – цел, която стои пред създадената от него организация Internet.org.

Зукърбърг акцентира и върху развитието на виртуалната реалност (VR – Virtual Reality), посочвайки че ако преди време хората са отбелязвали важните моменти в живота си чрез писане на текст, а след това - чрез снимки и видео, то в бъдеще те ще могат да съхраняват значимите събития чрез пълноценни VR клипове.