Пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота при широка представителност, ясни условия и тайно гласуване - това предвижда проектът за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), обнародван от Министерството на правосъдието (предложенията в оригинал може да видите тук).

Ведомството, оглавявано от Екатерина Захариева, публикува днес законопроекта с допълнително направените предложения по време на обсъждането му в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа на 22 и 23 февруари т.г.

Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно от двете отделни колегии на ВСС при условията на явен вот и без възможност за надделяване на парламентарната или професионалната квота.

Това следва от текстовете, че в съдийската колегия (14 членове) решенията ще се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа, а в прокурорската (11 членове) - с не по-малко от 6 гласа. Детайлно се урежда начинът на избор на членове за ВСС от квотата на Народното събрание. Те ще бъдат 6 за съдийската колегия, 5 - за колегията на прокурорите и следователите. Следователно - избраните от парламента членове на Съвета няма да могат да блокират решения.

Професионалната квота на съдиите ще е от 6 души, на прокурорите - 4, и един следовател. Другите трима в Съвета, както е известно, са "тримата големи" - председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор

В компетентността на Пленума на ВСС остава решаването на общите за съдебната система въпроси като бюджет, годишни доклади за дейността и управлението на недвижимите имоти на съдебната власт, като по никои от разглежданите точки не се допуска въздържано гласуване.

Новите текстове изискват при номинирането на кандидати за членове на Съвета от депутати задължително да се посочва за коя от двете колегии се предлага конкретният кандидат. Те трябва да са магистрати, хабилитирани учени по правни науки, адвокати или представители на друга правна професия с доказани професионални и морални качества.

Гаранция за избора на професионалисти с безспорен авторитет е заложеното изискване за тях да са гласували не по-малко от 2/3 от народните представители, допълват от правосъдното министерство.

За членовете на ВСС от професионалната квота е предвиден пряк избор, при който всеки съдия, прокурор и следовател ще може да даде гласа си за предпочитан от него кандидат.

В момента това е невъзможно, тъй като действащият закон е разписал, че изборът се извършва от делегатски събрания, на които един делегат представлява няколко свои колеги.

За избрани ще се считат кандидатите, получили в своя подкрепа повече от половината действителни бюлетини.

Подробно са уредени правилата за утвърждаването на образците и отпечатването на бюлетините, публичността на общото събрание, присъствието на наблюдатели във всички фази на изборния процес, както и определянето, обявяването и оспорването на резултатите от изборите.

Освен гласуване с хартиени бюлетини, в преходните и заключителни разпоредби проектът предвижда и алтернативна възможност за  провеждане на вота по електронен път или с машинно гласуване.

В отговор на критиките в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка за некачествено оценяване на работата на магистратите, проектът въвежда постоянни комисии по атестиране към всяка от двете колегии на ВСС, съобщават още от МП.

Новите текстове изрично изключват възможността членовете на ВСС да получават допълнително възнаграждение за участието си в комисии към съвета, както е в момента.