- Г-н Лозанов, актът на подаване на оставка от ваша страна като председател на СЕМ, освен морална стойност, има ли чисто практическо значение?

- Този акт е преди всичко персонален акт. Аз за себе си търся изход. За да не стане факт регистрацията на телевизия "Пик" са необходими три гласа в СЕМ, те ги имат. И телевизията е регистрирана. Аз малко преди гласуването си прочетох оставката и не участвах в работата на съвета.

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗАРАДИ ТЕЛЕВИЗИЯ "ПИК"

- Появиха се критики към вас, че си подавате оставката точно сега, само месец преди изтичането на мандата ви.

- Какво значи "точно сега"? Аз не си подавам оставката самоцелно, имам си конкретни причини, поради които го правя. И второ - точно защото ми остава един месец не ми се иска така да завърши моя мандат. С подписа си да узаконя възможността един такъв тип агресивно говорене, което върви в интернет, да почне да се пренася в радиото и телевизията. Това би било много тъжен завършек на моя мандат и аз предпочитам да си го спестя.

Освен това остава ми един месец ако парламентът назначи веднага на мое място друг член. Опитът с моите колеги досега показва, че има двама колеги, които повече от година, след като им е свършил мандата, продължават да изпълняват длъжността.

- Тези критики са свързани най-вече със спирането на предаването "Деконструкция" на Петър Волгин по БНР. Според някои това също е бил добър повод за ваше оттегляне.

- Аз смятам, че отдавна трябваше да се намери начин да бъде накаран Петър Волгин да спазва плурализма. Плурализмът е задължителен за Петър Волгин. Бих предпочел, разбира се, ръководството на БНР да намери друг начин да го накара, не просто да свали предаването.

- Възможно ли е отново да бъдете член на СЕМ?

- На този етап моята работа в СЕМ е приключила. Чувствам, че не мога да нося в момента тежеста на тази регулация при този много антилиберален климат, който се създаде.