Премиерът Бойко Борисов заяви, че не просто е намекнал на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да направи проверка за евентуален картел на горивата, а е изпратил официално писмо.

"Това не е намек, а официален документ", заяви премиерът в кулоарите на парламента.

В писмото си той поискал от КЗК да се произнесат като независим орган за евентуален картел.

"Не мога да соча с пръст Делян Пеевски и Валентин Златев, че са лоши", каза още Борисов.

И допълни:

"Това, че фирми, които вие медиите свързвате с тях, бяха извадени от поръчките, не означава, че съм казал, че са лоши. Фактите са, че за милиард и 700 милиона са спрени поръчки. За близо три милиарда контрабанда е спряна и парите са влезли от бюджета".

Премиерът цветисто обясни ситуацията с блокадата на българо-гръцката граница, която продължава вече над месец и създава сериозни проблеми както пред международния транспорт, така и пред туризма.

"Вече няма и на кой да се обадиш. На всички сме се молили. Всичко - ципури, танци, всичко което може, сме изказали", отговори Борисов по време на парламентарния контрол, поставен от депутата Явор Хайтов (БДЦ).

"Безобразие. Нямам друга квалификация за действията по нашата граница", определя накратко ситуацията премиерът.

"Най лесно е да се отговори с една дума. Просто с тези хора вече не знам..., и ако някой ми даде съвет, съм готов да го изслушам, не знам какво да направя повече", казво с нотки на отчаяние в гласа Борисов и описва какво е сторил:

"Говоря два пъти с гръцкия премиер, с председателя на Европейската комисия, с комисарите. И единственото, което получавам като отгговор е, "нямаме контрол върху тях". Всеки ден пращаме писма, подписани от външния министър. Всички действия сме изчерпали.

Дори вчера, че те се дърпат, за да минат бежанците, а после спират нашия транспорт, нямам обяснение...", дава пример той.

"Официалните власти казват, че нямат контрол, ЕК казва, това е въпрос между две държави. Всеки ден пишеме, последните писма аз съм ги диктувал на нашия министър, да започне с това, че безобразието продължава и са нарушени всички европейски принципи", споделя Борисов.

"Ако считате, че с още някой трябва да говоря или още нещо трябва да направиме, с радост ще го направя", търси съвет премиерът.

"Казвам, направете полицейски кордон, да минават хората, това е геноцид. Нямам отговор", заключава той.

"Не съм чул такива слухове, когато чуя слухове действам".

Така Борисов коментира дали ще има промени в кабинета по повод информацията, че военният министър Николай Ненчев ще бъде сменен. Той коментира и слуховете за оставка на задравния министър Петър Москов и заяви, че според него дейността на Москов е била в полза на държавата. Премиерът каза още, че предстои КЗК да провери и пазара на лекарстата и е убеден, че техните цени ще се понижат.