Американският енергиен гигант "Шеврон" започна проучвания за шистов газ край румънския град Пенгущи, окръг Васлуй, съобщи компанията пред Ройтерс. Компанията получи разрешение за проучвания за природен газ чрез през октомври м.г., но заради протести на местното население досега отлагаше началото им.

Според анализ на Министерството на енергетиката на САЩ Румъния румънските залежи на шистов газ се изчисляват на 1,44 трлн. кубически метра - достатъчни, за да подсигурят енергийното потребление на страната за 100 години напред.

Стотици жители на областта Васлуй протестираха заради опасения, че при евентуален добив на газ "Шеврон" ще използва технологията фракинг, при която за да се извлече суровината от подземните скали тя се изтласква чрез инжектиране на вода и химикали, които могат да замърсят подпочвените води и да предизвикат локални земетресения.

В същото време защитниците на фракинга казват, че технологията е безопасна и сочат прилагането ѝ в САЩ, където активното ѝ използване доведе до понижение на цените на природния газ.

Петгодишната програма на "Шеврон" за проучване на газ в Румъния не включва използването на фракинг, съобщава компанията.