ВАЛЕНТИН МАРИНОВ

Залезът не настъпва отведнъж. Първо почва да се здрачава, преди нощта да се настани с пълната си власт. Така и в "Манчестър Юнайтед". Краят на една от най-печелившите епохи в историята на футбола почна да се вижда още преди години. През 2013-а сумракът измести червеното сияние, когато архитектът на епохата Алекс Фъргюсън се оттегли. Грешката с назначението на Дейвид Мойс вече бе разнищена до чаркове. "Юнайтед" потъна в мрак в един сезон, в който не спечели абсолютно нищо, постави антирекорди и не надгради за бъдещето. Което е най-лошото.

Снощи на мача с "Хъл Сити" (3:1) емоциите бяха смесени и противоположни. Някои може би осъзнаха напълно и необратимо настъпилия край заради сбогуването с капитана Неманя Видич, който за 8 години няколко пъти си сложи главата под чужди бутони, вкара решителни голове и си заработи червени картони като последна преграда пред вратаря. Все още не е ясно, но двубоят срещу "Хъл" може да се окаже последен на "Олд Трафорд" за Райън Гигс, най-малкото като футболист. Предстои да узнаем дали спряганият за сигурен нов наставник Луис ван Гаал ще остави Райън за свой помощник. При условие, че не се случи, значи сме си казали "бай" и с уелсеца. Ако Фърги е архитектът на успеха, то Гигс със сигурност е най-прекрасното му творение, символът на епохата.

Не е за вярване, че Гигс си отива, нищо, че е на 40 години. Каква личност само?! Рекордите му, купите, наградите, може и никога да не бъдат надминати. Без него "Юнайтед" няма да е толкова магически.

Но животът продължава. Сякаш за да покаже, че е готов да предаде щафетата, играещият временен треньор пусна в титулярния състав тийнейджърите Том Лорънс и Джеймс Уилсън. Вторият му се отплати с два гола. И феновете на "червените дяволи" почнаха да мечтаят за начало на нова епоха. 

Нека бъдем реалисти. Нов етап наистина настъпва, тъй като идва друг треньор, чиято философия е коренно различна от тази на Дейвид Мойс, че и на Алекс Фъргюсън. Ала не чакайте "Юнайтед" бързо да се върне там, където беше. Сега започва истинският преходен период, в който трябва да се прави нов отбор и да се променя образа на целия клуб. Сегашният състав е амортизиран, а както снощи, така и в последния кръг, явно ще се сбогуваме с още герои, не само с Видич и Гигс.

Паралелите с миналото, когато Фъргюсън заложи на повече от половин дузина младоци и успя, са нелепи. Първо, това не стана веднага, няколко години и шотландецът се луташе. Второ, футболът (и бизнесът) сега са коренно различни. Никой няма да остави Ван Гаал да обиграва отбор с тийнейджъри, той самият няма да си го позволи. "Юнайтед" е предприятие, световна марка. "Юнайтед" е на борсата в Ню Йорк. И бизнесът няма да го чака. Трябва да се намери начин поне за прогрес и една купа в следващия сезон. Нещо, което да вдигне акциите и на "Уолстрийт", и в очите на собствениците, и за феновете. Така че най-вероятно новото начало няма да е с Том Лорънс и с вече звездния след само една голова нощ Джеймс Уилсън. Не и като главни действащи лица, колкото и Ван Гаал да обича младите футболисти.

Днес стана ясно, че холандецът няма да бъде обявен за наставник тези дни, както се тиражираше. Това ще се случи след края на сезона. Една грешка ще бъде поправена. Още миналото лято трябваше да бъде назначен успял треньор с визитка от континента, а не такъв, който е спечелил по-малко отличия и от последната резерва при “червените дяволи”. Онези, които обичат “Манчестър Юнайтед” обаче, трябва да се въоръжат с търпение. Колкото и трудно да изглежда това сега.