Китайският онлайн търговец Alibaba.com официално подаде молба за излизане на Нюйоркската фондова борса, съобщи Блумбърг.

Нещо повече, процедурата ще стане чрез най-голямото първично публично предлагане в историята на САЩ. Очаква се компанията да набере около $ 20 млрд., като така ще изпревари IPO-то на VISA, което през 2008 г. привлече $ 19,65 млрд.

Създадена през 1999 г. от 49-годишния учител по английски език Джак Ма в неговия апартамент в Ханджоу, Alibaba започва с продажбата на десетина стоки. В момента там се продава всичко - от клечки за зъби до електрокари. Според проспекта на компанията стойността на извършените през нея сделки за 2013 г. е над $ 248 млрд. Активните ѝ потребители са се увеличили с 14%, като са достигнали 231 млн., а всеки от тях средно е предложил 49 заявки за покупка или продажба.

За последното тримесечие на 2013 г. компанията има приходи от $ 3,06 млрд. и печалба от $ 1,35 млрд.

Листването на Alibaba ще даде сериозен тласък и на Yahoo, която държи 22,6% от нейните акции и смята да продава част от тях. Най-големият акционер в китайския портал е японската банка Softbank с 30% от капитала.

В момента пазарната стойност на Alibaba се пресмята на $ 168 млрд., което я поставя на второ място по пазарна капитализация след Google ($ 350 млрд.).