Прокуратурата повдигна днес обвинение на Мария Дивизиева,, началничката на кабинета на премиера Пламен Орешарски, предаде БНР.

Причината е европроект за софтуер на военни съдилища в София и Плевен за над 70 000 лева. Според обвинителите Дивизиева умишлено е улеснила председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков да извърши престъпление. Преди дни Петков също беше обвинен за неправомерно изразходване на европари, които били предвидени за изграждане на информационна система за военните съдилища.

Тази сутрин Дивизиева бе призована от прокуратурата да се яви в ДАНС, където се очаква да й бъде повдигнато обвинение. Това бе втора призовка за нея, след като на 28 април, когато първата бе занесена в Министерския съвет, се разбра, че тя е в отпуск.

На същата дата на висшите съдии Веселин Пенгезов и Петър Петков бе повдигнато обвинение във връзка с проект за прозрачност във военните съдилища, финансиран по оперативната европрограма "Административен капацитет" (ОПАК). .

Тогава Дивизиева заяви, че няма притеснения, че е изпълнявала задълженията си професионално и законосъобразно. Тя допълни, че ще бъде в отпуск до изясняване на твърденията по случая.

Според прокуратурата Дивизиева, която бе и шеф на ОПАК, е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица.