АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Светът вече приятно се изненада от новината, че един от най-добрите тенисисти на всички времена - Роджър Федерер, стана баща на близнаци за втори път. Швейцарецът и неговата съпруга Мирка имат 4-годишни близначки - Мила Роуз и Шарлийн Рива, а от вторник компания на госпожиците правят Лео и Лени. Гордият татко съобщи новината в туитър: „Мирка и аз сме невероятно щастливи да споделим, че тази вечер се родиха Лео и Лени. Отново близнаци. Невероятно”, гласеше краткото съобщение, което за часове предизвика истински фурор в социалните мрежи и спортните новини.

Заваляха хиляди поздравления и честитки за многолюдното семейство, а заложните къщи не изгубиха време и веднага пуснаха прелюбопитни залози, свързани с наследниците на легендарния играч. Британската Ladbrokes обяви облог с коефициент 1:10 000, че някой ден близнаците ще се изправят едни срещу други на финала на Уимбълдън за смесени двойки. Далеч по-нисък (1:100) е коефициентът, че едно от децата на Роджър да спечели турнира в Лондон, а 1 към 33 е за залог как две от децата му ще триумфират с титлата на двойки. 

„Не е изненадващо, че все още нямаме регистриран залог. Все пак човек ще трябва да почака около 20 години, за да вземе евентуалната си печалба”, споделя говорителката на Ladbrokes Джесика Бридж.

Федерер е добър баща, въпреки ангажиментите си в тениса. Снимка tennisworldusa.org

Дали близнаците Федерер ще станат изявени спортисти като баща си, можем единствено да гадаем. Със сигурност, ако тръгнат по пътя на професионалния спорт, Мила Роуз, Шарлийн Рива, Лео и Лени ще накарат света на спорта да впери очи в тях. Но те далеч няма да са първите близнаци спортисти. На последната олимпиада в Лондон през 2012 г. имаше истински бум на близнаците. В игрите се включиха цели 14 двойки, шестима спортисти, които имат близнак или близначка,  девет атлети, родители на близнаци и един, който е син на близнак.

България също имаше своя принос в тази статистика с участието на волейболните ни национали Валентин и Георги Братоеви. Жоро и Вальо бяха в основата на спечелването на 4-тото място на игрите, а Георги Братоев грабна приза за най-добър разпределител.