Всяка година стотици журналисти са убивани, ранявани или лишени от свобода, докато изпълняват служебните си задължения. Доклади на няколко неправителствени организации сочат, че случаите на убити медийни служители не намаляват през последните години, особено в страни, в които има военни конфликти.

Една от тези организации е Committee to Protect Journalists (CPJ) - Комитет за защита на журналистите, който насърчава и защитава правата на репортерите, и следи за проблемите на свободата на печата в световен мащаб, включително и за броя на смъртните случаи.

CPJ, съвместно с портала за статистически изследвания Statista, изследват информация от базата данни на защита на журналистите и показват 10-те страни с най-много журналистически убийства през последното десетилетие. Те включват и смъртните случаи с "неясни мотиви". Това са убийствата, при които не е доказано, че причината е в професията на загиналия.  

Данните показват, че Ирак е най-опасната страна за журналистите, с общо 174 смъртни случая от 2004 г. насам. Въпреки това, ситуацията за репортерите се е подобрила значително през последните няколко години. На второ и трето място са Филипините и Сирия.

CPJ обръща специално внимание на Сирия като една от най-опасните страни за журналисти в света. От началото на кървавото въстание срещу президента Башар Асад, най-малко 65-има журналисти са били убити, повече от 80 са били отвлечени, около 30 се водят безследно изчезнали. Според последното проучване на комитета в момента 12 журналисти са в сирийски затвори.

Изследването на CPJ е направено по повод на Световния ден на свободните медии - 3 май, и е представено на международната конференция "Свобода на медиите за по-добро бъдеще" в седалището на на ЮНЕСКО в Париж .

Организацията обещава, че ще продължава да насърчава свободата на печата в света и защитава правото на журналистите да отразяват новините, без страх от репресии .

"Ние вярваме и се стараем да гарантираме свободния поток на новини. Нашата основна цел е предприемане на действия, в случаите когато журналистите са застрашени, хвърлени в затвора, убити, отвлечени, заплашени, цензурирани, или обезпокоявани", казват основателите на организацията.