Ученически лаптопи със сгъваема клавиатура с марката "Правец", които за секунди се превръщат в таблети, ще бъдат доставени по пилотен проект на Министерство на образованието и науката (МОН) в 4 училища.

"Ще доставим 250 хибридни устройства. Те имат софтуер за връзка с електронна дъска и домашното от компютъра ще се появява веднага на нея и ще може да бъде обсъждано от учителя и учениците", каза пред Клуб Z Бойко Вучев, който държи правата върху технологичната марка от соцепохата. 

Според него устройствата са удобни за четене на книги и електронни уроци.

"От "Буксфордж" ни предоставиха напълно безплатно 150 заглавия от българската класика и сега всички ученици, които се включат в проекта ще имат достъп до тях", обясни Вучев.

Вече са направени и тестове как ученическите компютри "Правец" работят с електронните учебници на издателствата "Егмонт" и "Просвета".

СМАРТФОН "ПРАВЕЦ" ИЗЛИЗА НА ПАЗАРА ДО ДНИ. ЩЕ СТРУВА 169 ЛЕВА

ЕТО ГО СМАРТФОНА "ПРАВЕЦ" (СНИМКИ)

"Работят идеално и сега важното е учениците да искат да трупат знания и да бъдат обучени учителите, които ще се включат в програмата на МОН", обясни Вучев.

Цената на ученическите компютри "Правец" на дребно е 390 лева. От понеделник започват продажбите и на първия модел смартфон с българската марка. Цената му е 169 лева.