Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи като "нескопосан документ" и "декларация за верноподаничество" меморандума за ускоряване на реформите, който е част от коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Днес премиерът положи подпис под документа, който засега се очаква да бъде подкрепен от две от партиите в РБ - ДБГ и СДС.

БОРИСОВ ПОДПИСАЛ МЕМОРАНДУМА. А РЕФОРМАТОРИТЕ?

"Всяка партия ще прецени поотделно, след това Реформаторският блок ще реши на ниво коалиционен съвет и парламентарна група дали подкрепя този нескопосан документ", заяви Радан Кънев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Първата част е декларация на верноподаничество лично към премиера. Вече започнахме да живеем в Османската империя явно духом, пошегува се той. - Във втората част има няколко добри пожелания като приемане на нов закон за съдебната власт."

"Меморандумът не решава никакви въпроси. Аз мисля, че колегите от БЗНС имат политическо решение да не го подкрепят", казва Кънев, подчертавайки казуса с министъра на отбраната Николай Ненчев, който е лидер на участващия в РБ БЗНС и в последно време е станал обект на специално внимание от страна на т.нар. жълто-кафяви медии.

"В момента медиите са заляти от уникални лъжи, клевети и простотии по негов въпрос, защото напредва в сделката за превъоръжаване на българската авиация".

И отправи упрек към премиера Борисов:

"Година и половина не можахме да го накараме да направи две неща - да плесне през ръцете Пеевски и фирмите около него, които се държат като обръч на ГЕРБ, а не на ДПС, и че има картел на пазара на горивата."

Според Канев скорошните заплахи за живота на премиера и депутата от ДПС Делян Пеевски са "чист театър, шоупрограма", щом тайните служби ги оповестяват в медиите.

"Но големият въпрос е дали е шоупрограма спирането на обществните поръчки, след като през мандата на ГЕРБ една трета от тях са отивали във фирми, свързани с Пеевски и Златев. Шоупрограма ли е проверката за картел на пазара на горива", запита Кънев.

 

Според лидера на ДСБ трябва да се направи задълбочено, качествено разследване на подготовката и реализацията на тези обществени поръчки. 

"Кой нагласи тръжната документация, така че те да бъдат спечелени от определени фирми? Този човек трябва да лежи в затвора", категоричен е Кънев.

Според Кънев временната комисия за установяване на влианието на Русия и Турция във вътрешната политика на България е "поредният театър, който ГЕРБ и ДПС заедно разиграват".

 

"Вътре в ДПС се води битка между турско и руско крило на мафиотски терен. Заради слабостта на службите, които са подвластни на ДПС, ние не защитаваме нашата национална сигурност", казва Кънев.

Той коментира и лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който наскоро го предупреди да си мери думите:

ЦВЕТАНОВ: ЩЕ СЪДЯ КЪНЕВ, НЕ ТЪРПЯ ПОДОБЕН ЧОВЕК ДА МИ ДАВА МОРАЛНИ ОЦЕНКИ

"Той има някакъв сблъсък с мен. Блъска си главата в стената. Не знам какъв му е проблемът."

"ГЕРБ не могат да имат политически врагове. Те се обявиха за балансьор като ДПС, отворени към всички партии", казва Кънев.

"Големият проблем за Борисов, е че не може да прости на Цветанов, който му спретна този номер да направят неговата партия ГЕРБ като ДПС", заключава Кънев.