Депутатите Румен Гечев (БСП) и Мартин Димитров (Реформаторски блок) коментираха пред Нова ТВ разследването, започнато от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за евентуално наличие на картел в цените на горивата.

Гечев заяви, че не е сигурен дали задействането на КЗК е "вятър на промяната", както го определи премиерът Бойко Борисов или е пи ар акция.

"Проблемът е в структурата на цената. В България акцизът на горивото е 2-3 пъти по-малък от Германия, Холандия, Италия. Печалбата тук отива в продавачите на горива, а не в обществен интерес, в общия бюджет. Точно тук е ключът за мазето", коментира Гечев.

Димитров пък изтъкна, че представителят на държавата в "Лукойл" е Румен Овчаров, висш кадър на БСП и заяви, че няма обяснение защо това е така, при положение, че управлява дясноцентристко правителство.

"Цените на горивата трябва да паднат. До 2012 г. цените на дребно на дизела и бензина са под средно европейските. След това цените стават над средноевропейските. След 2012 г. започват странности в конкуренцията", каза Димитров.

Той изтъкна, че високтие цени на горивата имат отражение върху икономическия растеж, костват работни места и повишение на заплатите.

"Цените на горивата не са това, което си наливаме от колонката. Цените на горивата влизат в цената на всяка стока", каза Димитров.

Той каза, че заедно с депутата Петър Славов водят дело за това да получат информация кои са собствениците на данъчните складове в България.