Като първо – удвоете цената на свещите

Направете го рязко преди някой голям празник - не забравяйте фактора изненада и че който удря пръв, удря два пъти. С това ще получите два ефекта:

А) приходите няма да се вдигнат, защото по принцип тези, които си купуват „дайтемизадвалева”, ще си купят пак за 2 лева – вместо 10 от 20 стотинки, 5 от 40 ст. Ако случайно някой си спомни, че свещта представлява не просто артикул, а молитва, просто по двама роднини (респективно покойници) в едно ще се групират. Това, така да се каже, дори сближава хората на този и онзи свят.

За да се постигне още по-забележим резултат, е задължително това да не е съпроводено с никаква икономическа обосновка, предварително предупреждение или просто 5 човешки благи думи от оторизиран архипастир. Не че някой на някого дължи обяснения за цената на бензина примерно, ама свещите не са бензин...  

... и Б) Ще постигнете дълготраен пиар ефект, че цели 3 седмици ще се говори за Църквата, в частност - вдигането на цената на свещите и какнегиесрам и каквисатиястарци и хоратапаризахлябнямат... И всякакви други неща, които имат общо със смирението, колкото аз с екстремния каяк.

Нали искаме църквата да чува хората? Е, така поне ще кънти думата на хората – най-вече на тези, които я стъпват, я не в храма два пъти годишно на познатия принцип ВиК, но пият кафе по 3 лв. в околните софийски заведения. Сега се чува гласът им, който обикновено е зает с по-значими теми като „Биг Бадър”, политиката или новата рецепта на шефф Манчефф.

Непременно сложете 5 лв. вход на „Св. Александър Невски"

После го отменете незабавно. Отречете се и кажете, че никога не сте виждали 5 лв. нацяло. Виждали сте само по 7 лв. Така се постига ефектът, че нови 3 седмици (минимум) отново се говори за църквата, без да са разбрали, че няма 5 лв. вход, не е имало и няма и да има. Дори някой с увереност могат да твърдят – защото прочели в един сайт, - че няма да са 5, само докато БНБ отпечата специално за целта 7-левка. С образа на един млад монах, който обича да се снима във владишки костюм...

Сложете екран за оръжие на входа

Така ще се разбере, че никой не подценява и не гледа на миряните като на нещо лековато или отживяло времето си. Начи, това са едни много опасни баби с найлонови торбички, винаги готови да извадят от тях  91% хексоген, 2,25% уистанекс, 5,31%  диоктилсебацинат и 1,44 % течна смазка. Ако в съставките разпознахте експлозив С4, значи сте наясно с най-добрите църковни традиции! Гледайте ги намусено, докато от ушите ви стърчат къдрави кабели.

Следващото условие за правилно празнуване не се отличава с конкретиката на горните, но е много, много важно и ако искате да сте наистина праведен (и особено праведна), никога не го подценявайте:

Намирайте махана непрекъснато и на всичко!

Ако златото по иконите ви се струва по-червено, отколкото ви импонира на вкуса, или пък твърде жълто, ако един микрофон не работи, това е добро начало за отбелязване на висок глас. Говорете непрекъснато по повода – „истината ще ви направи свободни”, както каза един тв водещ, докато плюеше един светец...

Но не забравяйте през това време и да се бутате

Това само на пръв поглед изглежда трудно, но развива психомоториката и със съвсем малко тренировки се постига. Ако пред вас някой стърчи по-високо, или е твърде дебел, не пропускайте да го отбележите, докато се чете Евангелието или се пее „Отче наш”. Смиреномъдро му теглете една, докато се кръстите....

Ако става въпрос за по-велелепно събитие, каквото имаше тези дни – с повечко хора и дори с международно участие,

Концентрирайте се. Върху себе си!

Облечете се, напудрете се и си сложете такава шапчица, че непременно да вземете „част от шоуто”.

В крайна сметка, вие сте най-важните! Ще ви го каже всеки гуру...

Носете си багаж

Не на последно място - София е твърде малък и твърде опасен град, за да си позволите да си оставите покупките някъде другаде.

Илезте си с чувство за добре изпълнен дълг към Бога и - един вид вече Му водите с 1:0 и има да ви връща услуга.