"Трябва да сте редки тъпанари, за да не вземете тези милиарди помощи, които сме заделили за саниране на блоковве. Идете в Благоевград при кмета Атанас Камбитов и вижте какво прави. Той е националният отличник. Всъщност те в Благоевград са си тарикати открай време и първи започнаха процедурите".

Това каза премиерът Бойко Борисов на семинар на младежката организация на ГЕРБ, цитиран от "24 часа". С тези думи той се обърна към присъстващите кметове.

"Напролет започам да санирам къщата си, защото от 20 години, откакто е построена, не е пипана. Ще извикам всички да видят какви пари харча, за да няма спекулации. Дограмата е стара и много духа", разкри още Борисов.

От комисията за Турция и Русия няма да излезе нищо добро

Премиерът коментира и актуалната политическа обстановка. Според него от временната парламентарна комисия, която ще проверява за намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи няма да излезе нищо добро.

"От тази комисия няма да произлезе нищо добро, освен да влоши отношенията ни с Русия и Турция. Неслучайно реакциите и от двете страни са много остри и то в момент, в който в ЕС търсим с Турция някакъв вариант за справяне с мигрантската вълна. Дори за загражденията, които правим, те не реагират така остро, както биха реагирали. Руската федерация направи голям завой по темата с туризма. С една дума, точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и тази комисия”, заяви Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

И допълни, че в момента руските туроператори се пренасочват да работят в страната ни и само за Бургас има 67% повече заявки в сравнение с миналата година. Присъстващият в залата Цветан Цветанов, който е зам.-шеф на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията заяви, че депутатите ще се постараят да се справят по най-добрия и благоприятен начин за България.

Готвя се за война

"Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война", заяви Борисов.

И поясни:

"Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството".

Той припомни много повтаряната си теза, че в "Реформаторския блок помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения".

Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - аз или ГЕРБ да ги арбитрираме, което не е наша работа. Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше. Нито ще станем любими на другите партии, нито те на нас, но ние се опитахме с колегата Цветанов, аз, правителството и парламентът да търсим някакъв баланс, да има някаква стабилност и най-вече да можем да си приключим финансовата година, защото помните ние заварихме спрени европейските фондове, а сроковете изтичаха".

Ако Кунева не беше избрана, правителството щеше да падне

Борисов призна, че ако изборът на вицепремиера Меглена Кунева за образователен министър е бил пропаднал, тя е щяла да подаде оставка и правителството да падне.

"Реформаторският блок осигури 13 гласа. Не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми", коментира премиерът отново.

Важна е стабилността на партията и морала

Според него стабилността е важна, но много по-важна е стабилността на партията и морала.

"Много често от Реформаторския блок се опитват да изкарат, че заради подкрепа на някои други партии ГЕРБ има зависимост към конкретни обществени поръчки. Само че аз си давам сметка, че стабилността е важна, но по-важно е стабилността на партията и на нашия морал. Над 1,7 – 1,8 млрд. лв. обществени поръчки сме спрели. Нищо по-тежко няма от това да вземеш на някого парите.. Нямаше шанс да не се намесим в един такъв момент, когато не всичко е направено, както трябва. Сега съм пратил инспкеторатите на проверка – ще проверим самата същност на детайлите, как са ставали тези процеси. Но факт е, че че поголовно министерствата ги спират днес сигурно още", каза още премиерът.

И заяви, че вицепремиерът Томислав Дончев е много амбициран да подреди всичко, свързано с бюджетните пари така, както вече е направено за европейското финансиране.

"Близо 3 млрд. лв. сме ощетили контрабандистите на цигари, а тази година, както вървим, ще го удвоим. Сами разбирате ,че КЗК нямаше да набере тази смелост, ако не беше волята на правителството. Не казвам, че сме се месили -100% независим е органът, но и КЕВР виждате колко здраво и принципно работи. За първи път всичките ни енергийни дружества им спряхме летежа надолу, да харчат по 1 млрд. лв. допълнително на година. Така че може да бъдете абсолютно уверени, че в мое лице и в това на колегите нямаме зависимост. Опитали сме се се да излезем от хватката на Реформаторския блок в определени ситуации, за да си градят президентската предизборна кампания на морални стожери в обществото, каквито не са", каза още Борисов.