Военният министър Николай Ненчев няма да подава оставка, а партията му БЗНС, на която той е лидер ще работи за запазване на силата на Реформаторския блок.

Това става ясно от кратко съобщение на БЗНС, публикувано на сайта на партията. В съобщението обаче няма нито дума за това дали земеделците ще подпишат меморандума към коалиционното споразумение. Вчера стана ясно, че той вече е подписан от премиера Бойко Борисов, но единствените две партии от Реформаторския блок, които го подкрепят са ДБГ и СДС.

Земеделците заявяват "категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност". Те приемат като изключителен успех за Ненчев разбитите корупционни схеми, волята за разсекретяване на досиетата на комунистическото военно разузнаване, скъсването с евразийския проект, програмата за модернизацията на армията.

"Заявяваме, че всяка атака срещу лидера ни и министър на отбраната приемаме като атака срещу всеки един от нас, срещу БЗНС и РБ. Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ".

Това се казва още в съобщението на БЗНС.