Световният мобилен конгрес в Барселона, който тази година се провежда от 27 февруари до 2 март, е мястото, където едни от най-големите производители на мобилни устройства представят своите най-нови и бъдещи продукти. Ето какви са най-интересните джаджи, за които технологичните запалянковци ще копнеят, подборът е на CNBC.

Samsung Galaxy S7 и S7 Edge

Флагманската серия на смартфоните на Samsung почти не се различава на външен вид от миналогодишната серия, но има една важна опция - възможност за разширяване на паметта с microSD карта. Процесорът е една идея по-мощен, а Edge-функционалността е подобрена, като включва опцията Task Edge, която ви позволява да прикачате на страничната част задачи, които да бъдат изпълнявани бързо, като например връзка с предната камера, определен контакт или други.

Samsung Gear 360

Ръстът на продажбите на смартфони се забавя и големите производители се насочват към други продуктови категории. Южнокорейската компания залага на виртуалната реалност, лансирайки Gear 360, камера, която снима на 360 градуса. Фотосите могат да бъдат "залепени" заедно на мобилно устройство и да бъдат гледани с очилата за $99 Gear VR.

Huawei MateBook

Huawei хвърля ръкавицата на Apple и Samsung, лансирайки първия си 2-в-1 таблет с откачаща се клавиатура. Китайският производител на мрежово оборудване и мобилни устройства увеличава значително продажбите си на смартфони и се надява да повтори успеха си с MateBook.

Xiaomi Mi5

Xiaomi показа своя нов флагмански телефон Mi5, което е и първата европейска премиера на смартфон на китайския бранд. Апаратът все още не е наличен на пазара, но е сериозна заявка за присъствие във високия клас апарати.

HTC Vive

Вече се приемат заявки за поръчка на очилата за виртуална реалност HTC Vive, които струват сериозните $799. Те са най-големият конкурент на притежаваните от Facebook очила Oculus Rift и подчертават как производителите на електтроника смятат виртуалната реалност за "следващото голямо нещо".

LG Rolling Bot

LG Rolling Bot е устройство с големината на футболна топка, което може да бъде управлявано със смартфон и да обикаля къщата ви. То има камера, чрез която може да виждате от всяка точка на света какво става у дома, както и инфрачервени сензори, с които да "командвате" най-различни устройства с дистанционно. Вероятно ще се хареса и на котката, когато свикне с него.

Sony Xperia Projector

Sony показа много концептиялни продукти, сред които и Xperia Projector, преносим проектор, който може да превърне всичко в интерактивна повърхност. Потребителят може да го постави близо до стената и да прави интересни презентации.

RoboHan

На фона на правоъгълните смартфони устройството RoboHan изпъква сред тълпата. Това е смартфон с формата на робот, който има камера, проектор и също така може да се разхожда наоколо.

HP Elite x3

Hewlett Packard дава сериозна заявка за корпоративния пазар с 5,9-инчовия си фаблут Elite x3. Устройството работи с Windows 10 и с помощта на докинг станция потребителите могат да го свържат с по-голям дисплей. Трябват ви само клавиатура и мишка и друг компютър не ви е необходим (в повечето случаи).

ZTE SPro Plus

SPro Plus е смарт проектор с 8,4-инчов дисплей. Той работи с Android, което позволява на потребителите да качват приложения от Google Play и да ги прожектират на различни поръврхности. Освен това е и лесно преносим.

LG G5

LG подходи по различен начин към тазгодишната версия на флагманския си смартфон - G5, като го направи с модулна конструкция, позволяваща на потребителите да добавят различни устройства към долната му част. Едно от тях е аудио усилвател на Bang & Olufson, а друго - "ръкохватка" за камера Cam Plus, с която не само, че може да снимате по-удобно с отделни бутони за снимки и видео, но и получавате допълнителна батерия.

Sony Xperia Ear

The Xperia Ear е малка единична слушалка, с която хората получават съобщения от смартфона като прогноза за времето, аларми, съобщения. Връзката е двупосочна - вие също може да давате команди, които телефонът да изпълни. Също като във филма "Тя". Устройството излиза на пазара през лятото

Alcatel Idol 4 и 4S

Alcatel Idol 4 е нещо като смартфон и очила за виртуална реалност заедно. Опаковката на апарата може да бъде сгъната така, че да поставите в нея апарата и все едно имате очила за виртуална реалност. Има и отделен Boom-бутон, на който може да зададете изпълнението на команда по желание.

Garmin VivoactiveHR

Най-новото носимо устройство на Garmin - Vivoactive HR, е хибрид между смарт часовник и фитнес гривна. С него може да следите своите биометрични показатели, но също така да провеждате телефонни разговори и да получавата SMS-и. Освен това то има и GPS сензор, като на борда идва с нови приложения, за гребане и каране на ски, които ги нямаше в предишната версия.