Хилъри Клинтън победи убедително другия топ-кандидат на демократите - Бърни Сандърс, на предварителните избори в Южна Каролина. 

Секунди след затварянето на секциите в 7 ч местно време Асошиейтед прес обяви победа за Клинтън. Последните анкети показвали, че води с 27 точки повече, но 100-процентовото преброяване показва още по-съкрушителна загуба за сенатора на Вермонт - 73,5% срещу 26%. 

Това дава солиден тласък на Хилъри преди "супервторника", 1-ви март, когато 15 щата ще гласуват едновременно.

Сандърс явно бързо е приел загубата, защото е напуснал щата две минути преди затварянето на секциите, отправяйки се към Тексас и Минесота, две от ключовите бойните полета за "супервторника".

След победата Клинтън заяви:

"Утре тази кампания става национална."

В съобщение, явно насочено към Доналд Тръмп, тя добави:

"Въпреки това, което сте чули, на нас не ни трябва "да направим Америка отново велика" (слоганът на Тръмп, бел.ред.). Америка никога не е спирала да бъде велика. Но трябва отново да я направим цяла. Вместо да строим стени, трябва да събаряме бариери. Америка не е страна, в която има само един проблем, приятели. Знам, че изглежда малко странно кандидат-президент да каже това, но в тези времена ни трябва повече любов и доброта. Казвам ги от от сърце - трябва ни."

Според екзит-половете на Асошиейтед прес 6 от 10 гласували в Южна Каролина са чернокожи, като Клинтън е спечелила 84% от техните гласове.

В официално съобщение, Сандърс заявява:

"Нека сме наясно за нещо тази вечер. Тази кампания едва започва. Спечелихме решително в Ню Хемпшир. Тя победи решително в Южна Каролина. Сега идва Супервторникът... нашата политическа революция на обикновения гражданин расте щат по щат, и ние няма да спрем сега."

Това е първата сериозна победа за Клинтън, която загуби много в Ню Хемпшир, а после би в Невада с едва 5,3%.