Христо Мутафчиев поднесе извинения на всички свои колеги актьори, които са се почувствали уплашени, притеснени, наранени или обидени от неговото „непремерено изказване“ в Смолян. Пред сайта Love Theater председателят на Съюза на артистите от свое и от името на организацията уверява, че нито той, нито който и да е някога е мислил за закриване на театри, а напротив – че цялата театрална система трябва да съществува в най-добрия си вид, за да работят и творят колегите му по места и сцени.

Мутафчиев отхвърля и друго обвинение – че е партийно принадлежен. Той добавя, че не е говорител на Министерството на култура и не възнамерява да бъде. Вместо това, категоричен е председателят на САБ, се занимава със синдикална дейност и всякакви нападки в противното са нелогични.

Според актьора именно Съюзът, ръководен от него, е причината дефицитите на театрите, натрупали дългове, да бъдат изчистени. Първоначално от Министерството на културата отказвали разсрочване на дълговете, но били убедени от САБ да поискат от държавата необходимите средства.

По отношение на вдигането на заплатите на артистите с 12% – но само на членовете на САБ, – Мутафчиев заявява, че уставът на организацията ги задължава първо да се погрижат за хората, които представляват. В този контекст и той призовава срещу него да застане член на Съюза, който има конкретни обвинения, че не е защитил интересите му.

НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР КЪМ ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: ОТТЕГЛИ СЕ ОТ СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ

На въпрос за откритото писмо от трупата на Народния театър Мутафчиев обяснява, че досега няма и един член на Съюза на артистите, който да е казал, че има нужда от защита и да не я получил. Той посочва още, че никой от хората, които могат да потвърдят това, не е излязъл да го каже публично – въпреки че към него се обръщат при забавяне на заплати например.

Актьорът припомня още, че именно благодарение на САБ съществува Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян.

В заключение Христо Мутафчиев казва нещо, което държи да се знае от всичките му колеги – че Съюзът на артистите няма да допусне поправка в Закона за закрила на културата – каквато и да било, без тя да бъде подложена на публичен дебат, за да може гилдията да каже да или не; нито ще допусне съкращения в театрите поради лоша методика или лош ангажимент на държавата към театрите.

Площад Славейков