Филмовата адаптация на еротичния роман „Петдесет нюанса сиво“ обра почти всички Златни малинки – прочутата антинаграда, която се връчва ежегодно в навечерието на Оскарите. Заглавието получи „отличията“ за най-лош сценарий, най-лоши главни мъжка и женска роли (Джейми Дорнан и Дакота Джонсън) и най-лоша сценична двойка, предава Би Би Си. В категорията за най-лош филм „Петдесет нюанса сиво“ подели честта с „Фантастичната четворка“.

Еди Редмейн, който миналата година получи Оскар за „Теория на всичко“, а тази е номиниран за „Момичето от Дания“, стана „победител“ сред най-лошите поддържащи мъжки роли – за превъплъщението си в „Пътят на Юпитер“, масово подигравания научно-фантастичен провал на Лана и Андрю Уашовски.

Новият „Фантастичната четворка“, освен при водещата категория за филм, получи Малинки и за най-лош режисьор (Джош Транк) и най-лош римейк/продължение. С празни ръце, за добро или зло, останаха обичайните заподозрени Адам Сандлър („Пиксели“) и Кевин Джеймс („Ченгето от мола 2“).

Церемонията по връчването на Златна малинка се провежда традиционно в Лос Анджелис в деня преди Оскарите. Организаторите осмиват номинираните, гласувани от публиката, в поредица от комедийни скечове. Рядкост е присъствието на лауреати на антинаградата на самата церемония. През 2010-а обаче например Сандра Бълок постъпи особено достойно и получи статуетката си – за ролята в „Луда по Стийв“.

Площад Славейков