Нощта на 88-ите Оскари беше историческа. Леонардо ди Каприо, след като пет пъти преди това бе номиниран и си тръгваше с празни ръце (и със сълзи, според шегаджиите в интернет), най-сетне вдигна заветната статуетка. Но вместо просто да благодари по ред на номерата (което той направи), актьорът използва повода, за да поговори и за кауза, която е особено близка до сърцето му – опазването на околната среда и климатичните промени.

ЛЕОНАРДО ДИ КАПРИО ВЗЕ ОСКАР ЗА "ЗАВРЪЩАНЕТО"

Можем да се надяваме думите му да привлекат поне толкова внимание от публиката, колкото и множеството му номинации на червения килим…

Предлагаме ви речта на Леонардо ди Каприо – вече носител на награда на Американската филмова академия:

Благодаря на всички ви изключително много. Благодаря на Академията, на всички вас в тази зала. Трябва да поздравя останалите изключителни номинирани тази година. „Завръщането“ беше продукт на неуморни усилия на невероятен екип. На първо място, на брат ми в този филм, Том Харди. Том, талантът ти на екрана може да бъде надминат само от приятелството ти извън него…, благодаря ти, че създаде съвършено кинематографично изживяване. Благодаря на всички във „Фокс“ и „Ню Риджънси“…, на целия екип. Благодаря на всички, които ме подкрепяха още от началото на кариерата ми, на Скорсезе и най-вече на родителите ми – нищо от това нямаше да е възможно без вас. Както и на приятелите ми, обичам ви много, вие си знаете кои сте.

За финал искам да кажа това – „Завръщането“ беше за връзката на човека с живата природа. Със света, който заедно усетихме през 2015-а като най-горещата година в записаната история. Продукцията ни трябваше да се премести все по на юг – само и само да намерим сняг (бел. ред. – голямата част от филма е сниман в Канада, но заради липсата на сняг част от снимките са били на архипелага Огнена земя, Аржентина). Климатичните промени са истина, случват се в този момент. Те са най-непосредствената заплаха пред целия човешки вид и трябва заедно да работим, да спрем отлагането. Необходимо е да подкрепим световните лидери, които не говорят само за най-големите замърсители, а да подкрепим цялото човечество, местните населения по света, милиардите непривилегировани хора, които ще бъдат най-засегнати от това. Децата на нашите деца и онези хора, чиито гласове биват удавени от политиката на алчността.

Благодаря на всички ви за тази изключителна награда. Нека не приемаме тази планета за даденост. Аз не приемам днешната вечер за даденост. Благодаря ви.

Площад Славейков