Унгарският министър-предеседател Виктор Орбан днес заплаши, че може да наруши задължителното единодушие на 28-те държави от Европейския съюз за удължаване на санкциите срещу Русия.

Въпросът идва на масата на европейските външни министри, а вероятно – и на националните лидери - през юни, когато изтича срокът на сегашните ограничителни мерки. ЕС поставя като условие за вдигането им изпълнението на споразумението от Минск за Украйна.

"В края на първата половина от годината в ЕС може да се очаква сериозен дебат за изпълнението на Минското споразумение“, каза Орбан на среща с посланиците на страната си. "С други думи, няма да има автоматично продължаване на санкциите срещу Русия и каквото и решение да вземем, то трябва да бъде предшествано от спокоен и обективен анализ на Минското споразумение“.

Орбан е сред критиците на европейските санкции спрямо Русия. Той беше на посещение в Москва по-рано този месец. Русия разширява единствената унгарска атомна електроцентрала в Пакш в проект за 10 милиарда евро, 80 на сто от който финансира със заем.

Европейската комисия разследва договора за съотвествие със законодателството на ЕС. ЕС поддържа серия от санкции срещу Русия заради анексирането на Крим и подкрепата ѝ за въоръжените руски етнически сепаратисти, които откъснаха част от източна Украйна.