Най-накрая Леонардо ди Каприо се сдоби с Оскар за най-добра мъжка роля. Актьорът години наред се разминаваше с отличието, въпреки впечатляващата си филмография. Досега той имаше 5 номинации, спечели на 6-ия път.

ДИ КАПРИО С ОСКАРА: ТОЙ НЕ Е ДАДЕНОСТ. НИТО ПЪК ПЛАНЕТАТА НИ

Академията, която връчва Оскарите е пренебрегвала и други забележителни имена в съвременното кино. "Индипендънт" предлага кратък списък на големи актьори, за които всички си мислим, че са спечелили приза. Да, ама не.

Бил Мъри

Само с една номинация зад гърба си - за "Изгубени в превода" (2003 г.), Бил Мъри отдавна е доказал качествата си на великолепен актьор.

Хоакин Финикс

Хоакин Финикс има три номинации за "Оскар" - за поддържаща роля за "Гладиатор" през 2000 г., за главна мъжка роля в "Да преминеш границата" през 2005 г. и за за "Учителят" през 2012 г. Най-близо до спечелването на приза Финикс е през 2005 г. за превъплъщението си в Джони Кеш, но тогава печели друг голям актьор, покойният Филип Сиймур Хофман за "Капоте". 

Брад Пит

Да, Брат Пит, това олицетворение на Холивуд, не е печелил "Оскар". Поне не като актьор. През 2014 г. продуцираният от него "!2 години робство" стана най-добър филм. Пит има три номинации като актьор - за "12 маймуни", "Странният случай на Бенджамин Бътън" и най-скоро през 2011 г. за "Кешбол". 

Самюъл Джаксън

Колкото и да е странно, Джаксън има една-единствена номинация за "Оскар" от доста далечната 1994 г. за филма-култ "Криминале".

Том Круз

Том Круз може сега и да се отдал изцяло на екшъните и сциентологията, но през 90-те години прави поредица от запомнящи се роли. Круз може да се похвали с три номинации за филмите "Роден на 4 юли", "Джери Макгуайър" и "Магнолия", но не и със спечелен приз.

Ричард Гиър

Сигурно трудно ще повярвате, но Ричард Гиър никога не е бил дори номиниран за "Оскар". От тази компания той изглежда най за ожалване.

Гари Олдман

Актьорът, който залага на психологическите характери, има една-единствена номинация за "Оскар" - за шпионския трилър от висока класа "Дама, поп, асо, шпионин".

Джони Деп

Напоследък Джони Деп залага на количеството за сметка на качеството. Но не така беше в миналото. Тогава той направи запомнящи се роли. Деп е номиниран три пъти за "Оскар" - през 2004 г. за "Карибски пирати: Проклятието на Черната перла", през 2005 г. за "Пътят към Невърленд" и през 2008 г. за "Суини Тод".

Харисън Форд

Харисън Форд може и да е най-добре продаващият се актьор, но още чака наградата си "Оскар". Три десетилетия той вече е дори без номинация. За първи и последен път засега той е номиниран от Академията през 1984 г. за "Свидетелят".

Едуард Нортън

Струва ви се невъзможно, че Едуард Нортън е без статуетка. Той е от този тип актьори, които изглежда, че са абонирани за наградите. Грешка. Нортън има три номинации, но само толкова, за "Първичен страх" през 1996 г., "Американска история Х" през 1999 г. и най-прясната от миналата година - за "Бърдмен".

Джон Малкович

Да бъдеш Джон Малкович означава да нямаш статуетка "Оскар".  62-годишният актьор досега има само две номинации за поддържаща роля - за "Място в сърцето" (1984 г.) и "Под прицел" (1993 г.)

Анет Бенинг

Сред големите актриси без статуетката е Анет Бенинг. Може да ви се струва странно, че тя все още не е взела "Оскар", но е факт. Четирите ѝ номинации я класират в категорията на най-сериозните рецидивисти - претенденти за приза. Затова и вероятно  имате чувството, че Бенинг вече се е радвала на наградата. Четирите ѝ номинации са за "Измамниците" през 1990 г., "Американски прелести" през 1999 г., "Да бъдеш Джулия" през 2004 г. и "Децата са добре" през 2010 г.

Глен Клоуз

Същото е положението и при друга ярка звезда - Глен Клоуз. При нея положението даже е по-лошо. Тя е попадала шест пъти в шортлистата, но без награда. Списъкът с номинации за ролите на забележителната актриса е дълъг -  за „най-добра главна женска роля“ в „Опасни връзки“, „Фатално привличане“ и „Албърт Нобс“ и за „най-добра поддържаща женска роля“ в The natural, „Големият студ“ и „Светът според Гарп“.

Хелена Бонъм Картър

Британската актриса Хелена Бонъм Картър има редица емблематични изпълнения. За две от тях има номинации - най-добра женска роля за "Крилете на гълъбицата" през 1997 г. и поддържаща роля за "Речта на краля" през 2010 г., но не и спечелен "Оскар".