БЕРЛИН - “Кога ще смените курса, госпожо Меркел?” Така озаглави тоукшоуто си водещата Ане Вил снощи. Предаването се излъчва на живо по обществената телевизия ARD всяка неделя от 21,45 ч, гледат го над 6 милиона зрители. То винаги е посветено на гореща тема от предходната седмица, участниците са известни политици, анализатори и журналисти.

Този път гостът беше един – канцлерката Ангела Меркел, а темата – бежанската криза.

Какво каза канцелрката?

“Проклетият ми дълг е да се погрижа Европа да намери общ път.”

“Сериозно ли вярвате, че миналата година всички държави от Еврозоната без изключение до последно се бореха Гърция да остане в зоната и впоследствие, година по-късно, да я тласнат към хаос?”

“Мисля, че имаме по-добър напредък, отколкото някои смятат, но пред нас е дълъг път.”

По повод решението на Австрия и други държави да затворят отчасти границите си без съгласуване с Гърция:

“То е точно онова, от което се страхувам. Ако някой дефинира границата си, другият трябва да страда. Това не е моята Европа. Човек не е политик, за да описва света и да го намира за катастрофален.”

По повод вражеските настроения на десни екстремисти в Дрезден спрямо бежанците:

“Това са граждани, които вършат нещо, което аз категорично отхвърлям. Естествено, че никого няма да загърбим. Аз правя политика за всички.”

Ако трябва да се обобщи – Меркел няма никакви намерения да промени курса си по бежанската криза:

“Изцяло се концентрирам върху пътя, който смятам за правилен.”

Пътят бил намиране на общоевропейско решение с участието на Турция и без загърбването на Гърция: “Поддържам тесен контакт с Алексис Ципрас.”

Меркел е категорична – никакви игри с цифри, никакви горни граници за прием на бежанци, никакви обещания еднодневки:

“Не завоалирам, говоря откровено.”

Канцлерката нямала план Б, нейният път към решаването на бежанската криза нямал алтернатива. Да, тя добре знаела, че мнозина не вярвали в нейния план, макар да го намирали за разумен. Меркел е уверена: “Критиката ще заглъхне при първия успех.”

Тя нарече “отвратително” и “ужасно” скорошното нападение на десни екстремисти на автобус с бежанци в Клаусниц, федерална провинция Саксония. Трябвало да се начертае ясна разделителна линия спрямо десните екстремисти. И новогодишната нощ в Кьолн, когато бяха нападнати стотици жени и то предимно от мигранти, била “ужасна”. Всичко трябвало да се изрече, нищо да не се скрива и разкрасява. Трябвало да се осъществява и интеграция на мигрантите, ако се наложи и с принуда.

Меркел беше изненадващо откровена за самата себе си – понякога стигала да отчаяние. Тя си представяла, че намирането на решение на бежанския въпрос ще е по-лесно. Канцлерката призна, че това е най-трудният проблем при управлението й, вече трети мандат: “Никога и за нищо не съм размишлявам толкова много.”