Украйна може да изправи пред съда още един български наемник, сражавал се в Донбас, съобщи специално за Клуб Z депутатът Антон Герашченко - съветник на вътрешния министър Арсен Аваков.

Красимир Дечев

Става дума за Красимир Дечев, 30-годишен, от Велико Търново. Преди малко повече от месец той се е готвел да влезе от Украйна в Русия, откъдето евентуално да се отправи за България, гласи информация на Центъра "Миротворец".

КИЕВ ТЪРСИ БИЯЧ ОТ ОКОЛОВРЪСТНОТО ЗА УБИЙСТВА В ДОНБАС

Само няколко часа по-рано Герашченко обяви - пак пред Клуб Z, че властите в Киев ще поискат да им бъде предаден Георги Близнаков - един от четиримата задържани за побой с телесни повреди на Околовръстното шосе край София. Центърът "Миротворец" съобщи, че Близнаков (46 г.) е издирван за това, че е бил наемник в проруски батальон в самообявилата се Донецка народна република (ДНР), участвал е в убийства на украински граждани и в мъчения на военнослужещи от бившата съветска република.

Красимир Дечев също е бил наемник в ДНР. Служил е в Първа Славянска бригада на територията на самозваното държавно формирование.

През декември 2015 г. и в началото на тази година той е бил в Донецк. Искал да се уволни и да премине в Русия, откъдето да се прибере в България. Имал обаче доста проблеми с издаването на транзитна руска виза, която все пак в крайна сметка получил.

Всичко това става ясно от диалог на Дечев с приятел на име  Муслим Абумислимов в руската мрежа "В контакте". От разговора, започнал миналото лято и воден допреди две седмици, се разбира, че Муслим също е бил доброволец в бригадата, след което отпътувал за Москва.

ДЕНИС ПУШИЛИН: БЪЛГАРИ ВОЮВАТ НА СТРАНАТА НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ В УКРАЙНА 

Красимир пише доста лошо на руски език и почти никога не улучва падежите. Той съобщава на 24 януари, че най-после е получил руска виза, за която е дал много пари. Муслим пита дали смята да отиде в Москва или да си иде в България.

"За да се озова у дома, трябва през Русия", отговаря Дечев. Така звучат думите му, преведени буквално от неговия руски. Оттогава в мрежата няма информация за местонахождението му.

Преди да иде да се бие в Украйна, Дечев е живял в Лондон, където е бил директор на фирмата Dechev LTD. Тя е създадена на 4 декември 2013 г. и закрита две години по-късно.

Антон Герашченко не разполага засега с информация дали търновлията е извършвал престъпления като тези, които се приписват на Георги Близнаков. Украинският депутат обаче изтъкна, че наемничеството в Украйна е забранено и подсъдимо по нейните закони.

"Миротворец"  е включил в списъка си общо петима български граждани, съобщи за Клуб Z неговият директор Роман Зайцев. Пълното му название е Център за изследване на признаците за престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира, сигурността на човечеството и международния правов ред "Миротворец". ако използваме познатите ни от съветско време абревиатури, той ще се изписва по следния начин:

ЦИППНСУМСЧМПР "Миротворец"

Центърът е създаден с помощта на прозападното правителство в Киев преди малко повече от година. Той събира и предава на властите сведения за проруски терористи, сепаратисти, наемници, военнопрестъпници и убийци, каза Зайцев.

 

Кои са другите трима българи в списъка

 

Кои са другите трима български граждани с досие в "Миротворец" освен Георги Близнаков и Красимир Дечев?

Дмитрий Петков участва в демонстрация в подкрепа на сепаратистите
пред парламента. Той носи флаг на Луганскта народна република.

Единият е  Дмитрий Петков (вероятно малкото име е Димитър) от София, 37-годишен.

Според "Миротворец" той е помагач на терористите, както украинските власти наричат проруските сепаратисти. Петков участва редовно в масови акции в София в подкрепа на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) и води активна антиукраинска агитация. В периода 1985-1995 г. е учил в 44-о столично училище "Неофит Бозвели", гласи събраната за него информация.

Иван Янчоглов

Живеещият в Бургас Иван Янчоглов е обявен за помагач на бунтовниците, а не на терористите. Занимава се с антиукраинска пропаганда, твърди "Миротворец". Той е украинец с българско гражданство. Възможно е да е от български произход.

Янчоглов е на 55 г. и завършил средно образование в село Новое Тарутино в Одеска област. След което е завършил Военното тилово училище в град Горки (днешния Нижний Новгород в Русия).

Има двама сина, които са военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация.

И накрая следва най-голямата изненада. Последна в списъка с българските граждани на "Миротворец" е депутатката от "Атака" Магдалена Ташева. Провинението й е, че е била международен наблюдател на непризнатите от Запада избори в ДНР през 2014 г. Освен това, тя фигурира под номер 2 в списъка на подлежащи на санкции хора, които нямат право да влизат в Украйна, защото с действията си застрашават нейната сигурност и помагат на терористите.

Изглежда, съд заплашва само двамата български наемници, и то само ако вината им бъде доказана. Поне този извод може да бъде направен от изказванията на Антон Герашченко.

Магдалена Ташева си е сложила руска Георгиевска лента. Депутатката няма право да стъпва
в Украйна, понеже е смятана за заплаха за сигурността й. Снимка Веселин Боришев

 

Как работи Центърът "Миротворец"

 

Вече стана ясно, че той събира сведения за наемници, сражавали се на страната на сепаратистите в Украйна, за помагачи на сепаратистите и за хора, провежгдащи агитация срещу прозападните власти.

"Много хора ни помагат да събираме тези сведения. Правим обстойна проверка и ги публикуваме. И оттук нататък те спират да ни интересуват. Всичко вече е в ръцете на следствените органи. Те решават кой да бъде даден на съд и за какво", каза директорът Роман Зайцев.

Той призна също, че е имало случаи, когато хора са били вкарвани погрешка в базатна данни на "Миротворец". Веднага след като това се изяснявало, те били премахвани и получавали извинения. Но случаите били твърде малко на брой.