БЕРЛИН – И да затваряме граници, бежанците винаги ще намират път, за да стигнат до целта си. За това ще се погрижат криминални банди трафиканти. Щом времето се позатопли, ще има нови маршрути през България или Албания.

Това заявява президентът на БЮРМ Георге Иванов в интервю за онлайн изданието на “Шпигел”. Той е бил потърсен за разговор по повод трагедията на македонско-гръцката граница – стотици бежанци я атакуваха вчера. Полицията отвърна със сълзотворен газ. Скопие последва примера на редица европейски държави и въведе контингент за пропускане на мигранти към Европа. Иванов защитава политиката на страната си: “Във времена на криза всяка държава намира собствени решения.”

Предлагаме ви интервюто с Георге Иванов.

- Хиляди бежанци едва издържат в Идомени. Афганистанци биват връщани обратно към Атина. Вие ли го решихте?

Такива решения се взимат заедно с полицейските служби по Балканския маршрут. Винаги, когато една по-северна държава затвори границата си, ние тук правим същото. Понастоящем е в сила договореното да се пропускат само бежанци от Сирия и Ирак.

- Не погазвате ли така обещанието да задържите положението до следващата среща на върха на държавите от ЕС?

Трябва да разберете, че положението не се променя всеки ден. То се променя всеки час. Ние се съобразяваме с бежанските потоци. След срещата на ЕС с представители на балканските държави през октомври 2015 г. в Брюксел ние ясно казахме, че можем да приемаме наведнъж само 2000 души и то временно и за кратък период. Ние не можем да им предложим покрив. Спазваме тази граница.

- Гърция казва, че мерките по границата са прибързани, контрапродуктивни и свидетелстват за липса на солидарност.

Полицаи по Балканския коридор всяка седмица провеждат телефонни разговори и заедно решават как да реагират на ситуацията. Всеки участва в тези телефонни конференции с изключение на Гърция.

- Мнозина в Европа критикуваха Австрия и Вишегардската четворка заради самостоятелните им ходове. Наскоро имаше среща между тези държави, а Гърция и Европейската комисия не получиха достъп. Това редно ли беше?

Ние винаги сме “за” Гърция да участва. Гърция трябва да е част от решението. Длъжни сме да засилим сътрудничеството си. Атина е права да реагира на липса на покана за разговори. Проблемът е на целия континент, не само на ЕС. Ние не сме държава членка на ЕС, въпреки това правим всичко възможно за намиране на европейско решение.

- Как пасва това на срещата във Виена и засилените мерки по границата?

Нужен ни е кризисен мениджмънт. За жалост точно това липсва на европейската бюрокрация. В мирни времена Европейският съюз е изключителен. По време на криза не могат да се вземат важни решения, тъй като всяка държава членка има право на вето. Не можехме да чакаме Брюксел да вземе решение, взехме го сами. Във времена на криза всяка държава трябва да намери своите решения. Ако бяхме чакали директива от ЕС, Македония щеше да е наводнена с бежанци.

- Това е драстичен изказ. Ангела Меркел е критикувана заради нейния либерален курс по бежанците. Проявявате ли разбиране?

Не. Решението на госпожа Меркел да отвори границата за бежанци беше хуманен жест, който заслужава уважение. Хората идват, защото заради война са загубили всичко. Някои неща обаче не подлежат на контрол. Как се действа по време на наводнение? Да се предадеш? Не! Опитваш се да овладееш водните маси.

- Ако затворите границата, Гърция ще се превърне в лагер за мигранти, както се изразява премиерът Алексис Ципрас.

Ние не искаме положението в Гърция да се влоши и единствено гърците да поемат на плещите си цялата тежест. Един ден тази криза ще свърши, но ние завинаги ще сме съседи. Ние не искаме да жертваме отношенията си заради неправилното функциониране на институциите на ЕС.

- Въпреки това вие затваряте границата.

Със сигурност затворени граници не са в наш интерес. Последствията и за нас биха били огромни. Ние обаче се подготвяме за всякакви сценарии. По време на войната в Косово през 1999 г. в Македония дойдоха 360 000 бежанци. Тогава никой от съседите ни не ни помогна и не прие нито един бежанец. Знаете ли колко получихме от държавите дарителки? Нищо. По време на войната в Босна пак пристигнаха бежанци. Сега решихме да сме единствено транзитираща страна за бежанците. Не искаме да се превърнем в лагер за мигранти, когато границите в Европа се затворят. Ето защо помолихме да се вземат съвместни мерки.

- Може ли все пак да се предотврати затварянето на Балканския маршрут?

Това ще стане, когато Австрия достигне горната си граница за прием на бежанци.

- Кога би могло да се случи?

Вероятно точно в този момент.

За да остане коридорът отворен, трябва да се задейства механизмът по разпределянето на бежанци. До този момент това не е факт.

Точно поради тази причина сега са ни нужни политически решения. Твърде скоро ще е прекалено късно. Скоро ще е достигната австрийската горна граница за прием на бежанци от 37 000 души.

- Решение ли е да се затвори Балканският маршрут?

Не. Хората винаги ще намират други пътища, за да достигнат целта си. За това ще се погрижат криминалните банди. Когато времето се позатопли, ще има нови маршрути през Албания или България. Никой не иска да остане в Гърция, Македония или Сърбия. Целта на бежанците е Германия. Те ще намерят пътя дотам. Един опасен път.