Класическа конфигурация има днес по време на извънредното заседание на парламента днес - депутатите обсъждат важен закон, гражданите протестират на жълтите павета.

ЕКСПЕРТИ: ЗАБРАНАТА ЗА КЪМПИНГУВАНЕ НА ПЛАЖОВЕТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОСМИСЛИ

Ключовата точка от пленарния ден са промените в Закона за ускройството на Черноморското крайбрежие, в които се предвиждат да бъде забранено къмпингуването извън концесионни плажове, както и да бъдат налагани тежки глоби за "пренощуване, къмпингуване и паркиране извън определените за тази цел места". Глобите ще варират от 1000 до 10 000 лева за физически лица. Точките минаха с лекота на комисия, въпреки възражения от страна на Реформаторския блок. Според тях, те допускат да бъдат глобявани и хора, заспали на плажа.

ЗАКОН ЗАБРАНЯВА ПРЕСПИВАНЕТО НА ПЛАЖА

Други предложения за промени обаче предвиждат плажове като "Корал", "Карадере" и "Иракли", на които няма концесионер, да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност там.

Няколко екоорганизации съответно са подготвили за днес протест пред сградата на парламента. Около 70 души с големи плакати и надписи "Save Karadere", "Правила за къмпингуване, а не забрана!" на тях бяха застанали кротко до паметника на Цар Освободител.

Кроткият им протест обаче бе развален от стряскащ инцидент - кола на НСО блъснала Атанас Русев от "Да спасим Корал", един от организаторите, докато пресичал булеварда между паметника и парламента.

Русев не е пострадал сериозно, но е бил ударен достатъчно силно, че да се качи на капака на "Ауди"-то, и пристигналата линейка е установила високо кръвно налягане. По негови думи той е пресичал на пешеходна пътека, а шофьорът на служебната кола просто не го видял. От полицията пък твърдят, че има записи от камерите, и са казали, че те ще докажат вината на Русев.

"Ауди"-то на НСО, блъснало пешеходеца.

"За късмет ме удари странично и паднах настрани. Не ме е видял заради колонката на колата. Всички полицаи казаха, че аз съм виновен, не било пешеходна пътека, било незнам-си-кво," разказа той пред Клуб Z.

И заяви, че ще си търси правата. Шофьорът на автомобила отказа да коментира пред медиите.