Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън се очаква да бъдат победители в супервторника тази вечер, предаде Би Би Си.

Двете големи партии гласуват за своите кандидат-президенти в 11 щата. Това са Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт, Вирджиния и Минесота. В Аляска гласуват само републиканците. Демократите пускат вота си в Колорадо, а също така в тихоокеанската територия Американска Самоа и в чужбина.

Супервторникът е първото най-голямо изпитание за кандидатите.

 

Нов скандал – Тръмп не осъди екслидер на "Ку Клукс Клан"

 

Макар да е убедителен водач при републиканците, много е вероятно Доналд Тръмп да загуби в Тексас срещу местния сенатор Тед Круз. Същевременно ако милиардерът спечели в Масачузетс, където избирателите по правило са умерени, това може да му даде още сила.

Прогнозите вещаят той да победи почти във всички 11 щата в супервторника. Милиардерът постигна досега успех в три от четирите първични вота, в които участва.

Кампанията му, в която почти не минава ден без скандали, сериозно раздели републиканците, отбелязва Би Би Си. В навечерието на супервторника сенаторът Бен Сас от Небраска заяви на всеослушание, че няма да подкрепи Тръмп. Той е най-високопоставеният републиканец, направил такова изявление.

Вчера протестиращи на няколко пъти прекъснаха предизборната проява на Тръмп в Радфорд, щата Вирджиния. Сред тях бяха активисти на движението Black Lives Matter ("Животът на черните е важен"). Богаташът предизвика поредния скандал, след като не пожела да осъди Дейвид Дюк, бившия лидер на "Ку Клукс Клан". Расистът открито подкрепи Тръмп преди няколко дни.

Марко Рубио - третият силен кандидат на републиканците, сериозно изостава в прогнозите за довечера от Тръмп и Тед Круз. Сенаторът от Флорида обаче се надява да постигне успех в родния си щат, където вотът е на 15 март.

 

Хилъри разчита на чернокожите

 

Хилъри се срещна вчера със симпатизанти в университета
"Джордж Мейсън" във Феърфакс, Вирджиния.

При демократите Хилъри Клинтън се надява на попътния вятър, по който се понесе, след победата си през уикенда в Южна Каролина. Тя спечели там благодарение най-вече на американците от африкански произход. Бившият държавен секретар си върна за разгрома, който претърпя в Ню Хемпшир от Бърни Сандърс.

Сега Хилъри се е насочила към чернокожите избиратели в Алабама, Джорджия и Вирджиния.

Единственият й сериозен съперник е Бърни Сандърс. Жена му Джейн призна, че на съпруга й ще бъде трудно, но се зарече, че той ще води кампания поне до конвенцията на демократите през юли.