Предложенията на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", свързани със съдебната реформа, стигнаха до задънена улица в парламента. Това стана ясно днес от думите на шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

От "Правосъдие за всеки" предлагат създаване на неазвисим зам.-главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във ВСС, да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, да се намалят мандатите на ВСС и главния прокурор и др.

Техните пределожения бяха разгледани по реда на закона за референдумите, който предвижда т.нар. национална гражданска иницатива. Преди 3 седмици правната комисия и комисиията по взаимодействие с гражданските организации излязоха с решение тези предложения да бъдат внесени в пленарната зала за обсъждане. Шефът на парламента Цецка Цачева обаче е върнала това решение обратно в правната комисия.

Кирилов обясни, че основният мотив на Цачева е, че гражданските инициативи според парламентарната практика не подлежат на гласуване в пленарна зала. Тя се позоавала на подобни случаи в 41-то и 42-рото народни събрания. Аргументът на Цачева обаче е противоречие в със закона за референдумите. Според чл. 52, ал. 1 от закона органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение.

Кирилов каза още, че единственото, което може да направи, е да уведоми всички депутати, че предложенията на "Правосъдие за всеки" са минали през комисия. След това всеки депутат би могъл да инциира промени в законодателството, които да реализират тези предложения. Шефът на правната комисия каза още, че се консултирал с автора на закона за референдумите Янаки Стоилов. Този закон бе приет в края на мандата на 40-то народно събрание по времето на тройната коалиция. Стоилов обаче, по думите на Кирилов, не е дал достатъчно ясно обяснение на текста, касаещ гражданската инициатива.

Кирилов смята, че този инструмент на пряка демокрация е по-подходящ за упражняване на влияние върху изпълнителната власт която, за разлика от депутатите, може да бъде задължена да предприеме едно или друго решение в определн срок.