Ново изследване на центъра Pew в 40 държави по света от края на 2015 г. показва, че средно 67% от хората в тези страни използват интернет, а средно 43 на сто имат собствен смартфон. Любопитното обаче е друго - хората в развиващите се и новопоявили се държави бързо наваксват спрямо развитите страни в тази сфера.

1. Около половината от зрелите хора в 29 развиващи се икономики, казват, че изполват интернет. Въпреки че много хора все още са далеч от техонологичната реловолюция, все пак стабилен брой от населението в тези страни използва интернет. Изследването от 2013 г. отчита 45%, само за две години те са стигнали до 54 на сто.

2. Повишава се и процентът на хората в развиващите се страни, които притежват смартфони. През 2015 г. около  една трета от анкетираните казват, че притежават този тип мобилен телефон. От Pew прогнозират, че тази тенденцията ще се запази като ръстът на собствениците на смартфони ще е голям, а техният брой скоро ще достигне нивата в развитите държави. Там около 68 на сто от населението имат смартфони.  

Процентът на хората над 18 г., които притежават смартфон

Global smartphone ownership

3. Социалните мрежи се ползват с изключителна популярност навсякъде, но най-вече, оказва се, в развиващите се страни. Така например, 9 от всеки 10 (т. е. 90 на сто)  от йорданците, индонезийците, филипинците или венецуелците, които ползват интернет, са в социалните мрежи. В развитите страни процентът е много по-скромен. От хората с достъп до интернет във Франция само 57% ползват социалните мрежи, в Южна Корея - 54% и 50 на сто в Германия. Така че използването на социалните мрежи е много по-популярно в държавите от Близкия изток и Латинска Америка в сравнение със САЩ и Европа. Трябва да си припомним, че Арабската пролет започна точно в социалните мрежи, в момента те се използват много активно и успешно от терористите от "Даеш" и други джихадистки групировки като "Ал Кайда", за да правят пропаганда и да вербуват съмишленици.

4. Достъпът до интернет е силно обвързан с БВП на глава от населението. По-богатите страни, които участват в изследването, имат по-високи нива на достъп до интернет и имат по-голяма възможност да притежават смартфони. 

.5. Поколението "милениум" или младите хора между 18-34 години, ще бъдат първото поколение, при което достъпът до интернет ще е почти универсален. Младите хора във всяка от държавите, които са били част от изследването използват интернет в много по-голяма степен и имат смартфони в сравнение с хората над 35 години. Например, 81 на сто от младите във Виетнам използват интернет и само 25 на сто от по-старото поколение, т.е. между поколенията има огромна разлика в това отношение.