Формулата, която ни постави министър-председателят по време на съвещанието ни и която се приема и от нас, е нулева толерантност към престъпността.

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след среща на ръководните органи на МВР, Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП, предаде „Фокус”. На срещата присъства и премиерът.

„Това се опитахме да кажем на хората вътре (на годишното съвещание на МВР, б.р.) , че нулевата толерантност означава от разкриване на тежък грабеж в столичен мол до предотвратяване на всякакви прояви на безнаказаност по улиците“, допълни той.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че е бил направен общ анализ на вътрешната сигурност в страната.

„На базата на резултатите от проучванията и на нашите предварително зададени приоритети в работата мисля, че нямаме разлика, разминаване и това е най-същественият извод. Всички ние работим в посока на тези рискове, които очертахме днес “, увери вицепремиерът и МВР шеф.

„Нашите служители и нашите ръководители по места получиха поредно уверение, че имат политическа подкрепа“, заяви Бъчварова.

Главният прокурор я допълни, че не мисли, че е необходима политическа подкрепа, за да се планират мерки за борба с корупцията и укрепване на обществения ред. Той уточни, че в залата все още продължават съвещанието си ръководителите на териториалните структури на МВР, ДАНС , както и ръководителите на централните структури на министерството и агенцията.

„Основните насоки, в които се води разговорът вътре, са на първо място охраната на обществения ред – всичко онова, което е необходимо, за да почувства българският гражданин, че държавата е на своето място. На хората вътре се каза: държавата сте вие. Силата на държавата сте вие и тази сила трябва да бъде упражнявана върху всички онези, които смятат, че могат да издевателстват над нашия, вашия или на всеки един от нашите съграждани спокоен ден “, посочи Цацаров.

Той обясни, че втората насока е била свързана с противодействието на корупцията по високите етажи. Между другото, същия упрек вчера главният прокурор отправи и в речта си пред юристи в СУ, като каза, че от ГДБОП не е внесена нито една преписка за корупция по високите етажи.

ПАНОВ vs ЦАЦАРОВ - РЕЧ СРЕЩУ РЕЧ 

„То е свързано с добра работа на ДАНС и с някои организационни и законодателни измерения, които съм сигурен, че скоро време ще станат публични“, загатна главният прокурор.

Той обясни, че по време на съвещанието е била засегната и темата за битовата престъпност, която по думите му е една от най-тормозещите за малките населени места.