Европа е на ръба на хуманитарна криза заради струпването на бежанци в Гърция, предупреди днес Върховният комисариат на ООН за бежанците. ЕС и правителствата в него биха били отговорни за нея.

"С правителства неработещи заедно, въпреки че вече са постигнали споразумения в ред области и страна след страна, налагащи нови ограничения по границите, непоследователните практики причиняват ненужни страдания и рискове в разрез с европейските и международните стандарти", каза говорителят на Комисариата Ейдриън Едуардс.

Блокираните в Гърция бежанци са 24 000, като 8 500 от тях са струпани в Идоменѝ , селище до затворената граница с Македония. Тези хора живеят в недостиг на храна, подслон и санитарни условия, а легерите, които гръцката армия е направила за тях могат да подслонят до 12 500 души, съобщи Комисариатът. Поне 1 500 бежанци са прекарали предната нощ на открито, каза говорителят.

Македонската полиция използва вчера сълзотворен газ, за да разпръсне тълпа от мигранти, която атакува и събори затворен портал на ж.п. линията свързваща двете страни. Македония затвори границата си, след като Австрия наложи дневно ограничение от 3 200 преминаващи нейната граница и 80 молби за убежище. Президентът Георге Иванов каза, че 2-милионната му страна може да поеме най-много 2 000 мигранти на ден и то, ако те преминават транзитно на север.

През януари и февруари през южните граници на ЕС са влезли общо 131 724 мигранти, като 122 637  от тях - през Гърция. Това е близо до общото количество пристигания от първата половина на 2015 година (147 209). Досега тази година 410 мигранти са загинали.

"Гърция се нуждае от предпазна клапа… Време е Европа да се събуди - или ще имаме масово организирано преместване (на мигранти - б.р.) от Гърция, или - повторение на това, което видяхме миналата година - още хаос и безредици", каза Венсан Кощел, регионален координатор на Комисариата в Европа.