Руският президент Владимир Путин обяви, че е постигната договореност за замразяване на добива на петрол в страната на януарските му нива, съобщи ТАСС.

"Срещнахме се с ръководствата на нашите нефтени компании. Постигнахме договореност, че ще запазим нивото на добив на петрол през цялата 2016 г. на равнището му през януари", казва Путин пред министри, като е помолил екоминистъра Сергей Донски да направи доклад за състоянието на геоложките проучвания за суровината.

 

Както ТАСС съобщи по-рано, във вторник Путин е провел среща с шефовете на руските нефтени компании "Роснефт", "Лукойл", "Башнефт", "Сургутнефтегаз", "Татнефт", "Газпром нефт" и "Независимая нефтяная компания".

През последните месеци замразяването на добива на петрол е мярка, която се обсъжда от някои големи производители поради спада на цените на суровината с над 70% от средата на 2014 г. насам.

На 16 февруари в столицата на Катар Доха петролните министри на страните членки на ОПЕК Саудитска Арабия, Катар и Венецуела обсъдиха заедно с руския енергиен министър Александър Новак възможности за ограничаване на добива. Там страните изразиха готовност да запазят през 2016 г. януарските нива на добив, но само ако и други държави се присеъденият към инициативата.

Русия е първата държава, която официално обявява подобна мярка.

РУСИЯ И САУДИТСКА АРАБИЯ ОПИТВАТ ДА ПОВИШАТ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА