Политическа партия "Зелените" поиска от държавният глава Росен Плевнелиев да наложи вето за гласувания вчера на второ четене Закон за устройството на Черноморското крайбрежие. Оспорваният закон забрани къмпингуването на 100 метра от крайбрежната ивица, което те посочват като противоречие с принципите на свободата на движение на гражданите.

Партия "Зелените" поиска вместо забрана, да се създадат принципи за определяне на места за къмпингуване в определени защитени територии, както и пълна забрана за строителство на дивите плажове.

КЪМПИНГ "ОРЛОВ МОСТ" СЛЕД КАТО ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАБРАНИ ПАЛАТКИТЕ НА ПЛАЖА

Пред парламента вчера няколко екоорганизации - "Да спасим Иракли", "Да спасим Карадере", "Да спасим Корал" и други организираха протест по време на гласуването. Макар скромната бройка от около 70 души, депутати начело с Найден Зеленегорски от РБ, един от вносителите на промените, и министърката на туризма Николина Ангелкова се срещнаха с представители на протеста и обсъдиха проблемите. Дебатът на моменти бе остър, но Зеленогорски обяви, че ще подкрепи премахването на забраната за "преспиване" на плажа, като не се изясни точно как ще се определя кой е преспал и кой къмпингува на бреговата ивица.

Малката отстъпка обаче не бе достатъчна на екоактивистите, които организираха втори протест вечерта, на който опънаха палатки на Орлов мост в София. Протестът продължи половин час.

ОРЛОВ МОСТ БЕ БЛОКИРАН ЗА 20 МИНУТИ

Ето и пълния текст на декларацията на "Зелените":

Взетото днес решение на Народното събрание за забрана на къмпингуването на 100 метра от крайбрежната ивица е дълбоко погрешно и вероятно ще предизвика бурна обществена реакция и граждански протести. То влиза в противоречие с установени в България принципи на свободата на движение на гражданите, които са в основата на правовата държава и представляват важна част от демократичните обществени отношения. Смятаме, че след гласуването на второ четене на това изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие единственият начин да се намери обществено приемливо решение е законът в тази му част да бъде върнат от президента Росен Плевнелиев.

Зелените искаме да напомним, че, въпреки тиражираните пропагандни твърдения, предпочитащите този вид летуване са предимно работещи хора, които бягат от ежедневието на големия град в търсене на запазена природа и усещане за свобода. Всяка година това са стотици хиляди платежоспособни граждани, които след тази поправка най-вероятно ще бъдат прогонени като туристи завинаги извън пределите на България. А страната ни окончателно ще загуби шанса да се съхрани и развие като привлекателно място за такъв тип туристи не само от страната, но и от чужбина.

Същеременно приетите промени не решават нито един от важните проблеми на Черноморието: презастрояването, липсата на адекватна инфраструкура (пътища, ВиК, пречистватени станции), намаляващият брой туристи. За да се намери истинско решение по въпроса за къмпингуването, вместо налагане на пълни забрани, трябва да се работи в следните посоки:

 - Определяне на места с ограничения за къмпингуване в конкретните територии чрез механизмите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за устройство на територията и Закона за туризма.

 - Забрана за строителството, издигането на огради, изграждането на нови пътища, разораването на площите в зона А на всички диви плажове и зоните от НАТУРА 2000.

Опазването на крайбрежието и разнообразяването на туристическия продукт с повече места за къмпингуване и бивакуване трябва да бъдат обект на цялостна стратегия за устройство и управление на крайбрежието, разработена след широко обсъждане и обвързана с промени в законодателството.