Медицинската общност по света е в очакване на поредния продукт за борба със злокачествените заболявания. Почти пет години след появата на първата ваксина срещу рак, одобрена от Американската лекарствена агенция (FDA), процесът се пренася в Европа. Тестовете на най-новата ваксина, която ще помага на имунната система да унищожава туморните образувания, започват във Великобритания, а продуктът ще бъде приложен на около 30 души през следващите две години, съобщава "Индипендънт".

35-годишната британка Кели Потър е първата доброволка, която ще изпробва експерименталното лечение, разказва международното издание. Своята първа доза тя е получила на 9 февруари, но й предстоят още седем посещения в болницата. През юли 2015 г. получава страшната диагноза рак на маточната шийка, а най-страшното е, че болестта е в последния четвърти стадий, което не й дава много шансове за терапия.

"Въпреки че получих много добро лечение и ракът беше стабилизиран в Лондон, вече имах разсейки с черния дроб и белите дробове. Когато разбрах, че имам право на лечение с новата ваксина, се съгласих. За мен е чест да бъда част от нещо, което може да промени всичко", разказа Кели пред "Индипендънт".

Уникалното на ваксината е, че съдържа малък фрагмент от протеина на ензима, наречен hTERT, който позволява на раковите клетки да се делят непрекъснато. Това позволява на имунната система да "опознае" същността на туморните образувания и да изгради свои механизми за унищожаването им, твърдят експертите.

"Надяваме се, че чрез инжектиране на този антиген в кръвта, той ще стимулира имунната система да произвежда антитела, които атакуват раковите клетки, но оставят здравите клетки непокътнати", обясняват учените от университета в Съри, в Гилдфорд.

Последната подобна ваксина беше разработена от израелска компания за синтетични ваксини, а самите тестове започнаха в началото на 2012 година. Според учените продуктът има всички шансове да влезе в реална употреба, защото показва добри резултати, но клиничните проучвания все още продължават.

Новите ваксина са високоселективни и насочени към определена цел - стимулиране на имунната система за борба с раковите клетки. Попадайки в кръвта те активират най-силните имунни клетки, което води до отделяне на ключови имунни фактори като гама-интерферон и интерлевкин-2. Другото им уникално качество е, че пречат на туморите да се предпазват от атаките на имунната система чрез блокиране на транспортни белтъци в мембраната на клетките - т.е. дори медикаментите да стигнат до раковата клетка, те не могат да проникнат в нея. Ваксината обаче не се нуждае от транспортни белтъци, за да проникне, осигурявайки достъп до образуванията и на имунната система.

В това отношение медицината отбелязва истинска революция в разработването на противоракови продукти. Водещи изследователи твърдят, че до 15-20 години светът ще разполага с истински ефективно лекарство за борба с всички тумори в организма.