Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов отчете намаление на регистрираните криминални престъпленията в столицата с 9,4%, а на икономическите - с 12,5% през изминалата 2015 г. в сравнение с предходната година.

Готино първо изречение от тазгодишния отчет на СДВР, нали... И многозначително.

Не съм много добър по аритметика, но съм почти сигурен, че се нарича регресия – тогава, когато едни стойности намаляват непрекъснато. И накрая в бъдещ момент във времето t рано или късно ще станат 0, а след това ще започнат да са в отрицателни числа. В случая с бандитизма все се шегувам, че хипотетично в деня Х, гледан откъм полицейската статистика, всички О-Пе-Ге (на професионален жаргон – организирани престъпни групи) ще започнат да преследват обраните баби с букети и локумки, за да им връщат я кокошки, я спестяванията, взети по телефона.

Ще ви досадя със съвсем малко цифри от официалната страница на СДВР, секция „Отчети”. Както вече стана ясно, през миналата година има огромно намаление с близо 10% на "регистрираната" престъпност с нейните 26 386 спрямо 28 779-те крими деяния от 2014-а. Обаче пък, когато е публикуван отчетът за 2014 г. пише изрично „спад с повече от 2,7%” явно спрямо предхоната година. Ама според същата секция в сайта на МВР през 2013 г. не са били повече, а напротив - 26 347.

В годишния отчет за 2013 г. пък пише, че през 2012 г. са били 24 139. Дребна подробност е, че на 4 април две и тринадесета, когато тогавашният полицай № 1 на София Валери Йорданов прави годишния си отчет, съобщава общо за 2012 г. друго число -  23 719. И пак... се хвали с драстичен спад от цели 9,2 % спрямо предходната 2011 г., когато са били 26 134.... Пълна лудница!

Сега разбрахте ли какво имам предвид с бившите банди, станали тимуровски команди?

Само да кажа нещо и за икономическата престъпност и край с числата. В София, където преполагам (ама само си предполагам, защото МВР-статистиката не го подкепя), че са коцентрирани огромната част от далавераджиите, белите якички, измамниците за милиони, еврофондове, обществени поръчки и всякакви крадци на народен ресурс, прословутите икономически престъпления са намалели с цели 12,5% и са били регистрирани 2376. Разкриваемостта е 16% и понеже число не се посочва, ние си сметнахме, че това прави 380 разкрити икономически посегателства. Като го разделим на деветте столични РПУ-та плюс СДВР означава, че за една година всяко едно районно е разкрило по 38 такива престъпения. За една година работа на цялото направление "Икономическа полиция"! Понеже още няма пуликувана разбивка, да се хванем ли на бас каква част от тях са циганки с по някой стек цигари и „неистински стоки”, т. е. – патъци менте?

Отделна тема е какво за МВР-статистиката означава „разкрити” – то не е „с влязла в сила окончателна присъда”, вярвайте. И това лесно може да се проследи от колосаните разлики в отчетите на МВР, прокуратурата и – не дай си Боже, ако погледнете – съда.

Ще приведа два прости примера – един по-отдавнашен и един сегашен. Помните ли, когато беше пандемията от отвличане на коли срещу откуп – изчезва, звънят ти, плащаш си определена сума и ти казват да отидеш на „Шел” на Драгичево и си я намираш... Тогава обаче трябваше да отидеш и в МВР, за да я свалиш от издирване, ясно защо. Е, това влизаше в статистиката като разкрито.

Скорошният пример е следният и ми го разказа приятел от Н-ското РПУ (да не се изкушат началниците му). Лице с психически проблеми днес влиза 5 пъти – ама точно 5 наистина, в един и същи известен хипермаркет за храна. И се опитва 5 пъти да открадне нещо дребно – салами, ей такива работи. Понеже 5 пъти го хващат, защото не е добре с главата, и го пускат. Това в един ден! Обаче се образуват 5 преписки и се приключват като разкрити – само за този страдащ от психозаболяване човек със салама. Съответно 5 други провала се наваксват...

Ако повдигнем малко поглед към началниците.... Представете си, че изцяло постът ви зависи именно от подобни числа, че сте добросъвестен шеф и не желаете да правите такива шменти-капели. Но колегата - шеф на съседното районно/областна дирекция прави. На годишните отчети винаги ти си на дъното по разкриваемост - черната овца... докато изобщо останеш на поста. Е, как ще реагираш?

И понеже кражбите на коли отново са на мода – чувал съм преди години за столично РПУ, в което заявителският материал, т.е. – сигналът за крадена кола се завеждаше само когато (и ако!)... колата бъде открита. През другото време се мотае по бюрата. Сещате се каква гарантирано добра статистика се получава... Иначе при колите разкриваемостта е около 1,8 % (едно цяло и осем намерени на 100 откраднати!) - СДВР го каза онзи ден на отчета.

И нещо странично: Ако се доверим на обвиненията от половината свят, че нашата полиция е №1 по издевателства при случващото се на границата, излиза неочаквано лоша комбинация: некомпетентна, неефективна, скъпоструваща, но пък жестока и безчовечна.

Нямам нищо против професионалистите, които работят вътре – дори е излишно да казвам, че имам немалко лични приятели „от системата”. Не става въпрос и за конкретното ръководство на СДВР – дали ще се казва Маринов, Спиридонов, Йорданов, Велчев или по друг начин, нещата винаги са едни и същи. Доказано. Няма значение и дали говорим за София или Хасково.

Казвам само, че имаме огромен системен проблем. И той не е от вчера и няма да се реши утре. Независимо каква „стръв” от брой заплати при пенсиониране или напускане ще бъде заложена в новия Закон за МВР.