Патриарх Неофит ще се срещне с руския патриарх Кирил по време на официално посещение в Москва, на което ще му бъде връчена премията на Международния обществен фонд "Единство на православните народи". На церемонията ще присъстват президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, който също е лауреат на премията и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. Последният носител на наградата бе руският президент Владимир Путин.

ПРАВОСЛАВЕН ФОН ОТ МОСКВА НАГРАЖДАВА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Другите лауреати на премията за 2015 г. са сръбския президент Томислав Николич и председателят на руската дума Сергей Наришкин.

Светият синод съобщава, че посещението на Неофит в Москва ще бъде от 7 до 11 март. Негово Светейшество ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация. Церемонията по награждаването ще се състои на 9 март в голямата зала на храм "Христос Спасител" в Москва.

Програмата на българския патриарх и придружаващата го църковна делегация предвижда посещение на централата на МОФ "Единство на православните народи", подворието на БПЦ в Москва, Новойерусалимския Воскресенский манастир, Московския Кремъл и храмовете в него - "Успенский събор", където са мощите на св. Киприян митрополит Киевски и Московски, който е родом българин, "Архангелский събор" и "Благовещенский събор", както и новостроящия се храм посветен на Св. Киприян.